Sculptura „Tânăra sofisticată” semnată de Constantin Brâncuși a fost vândută cu un preț record

colaj diez
Foto: colaj diez

O sculptură din bronz realizată de artistul român s-a vândut cu 71 de milioane de dolari, la o licitaţie realizată pe 15 mai de către Casa Christie’s din New York .

Este vorba despre lucrarea „Tânără sofisticată”, portretul lui Nancy Cunard, scriitoare şi activistă anglo-americană, scrie digi24.

Sculptura din bronz lustruit a fost realizată în 1932 şi face parte din colecţia „Elizabeth şi Frederick Stafford”.

Cei doi au cumpărat statueta direct de la Brâncuşi, în 1955, în timpul unei vizite în atelierul acestuia.

Brâncuşi a întâlnit-o pe Nancy Cunard în 1923 prin intermediul poetului dadaist Tristan Tzara. „Totul în ceea ce priveşte comportamentul ei, îşi aminteşte Brâncuşi, arăta cât de sofisticată era la acea vreme”.

Cunard nu i-a pozat niciodată lui Brâncuşi şi a aflat după mai mulţi ani că artistul a sculptat o figură care-i poartă numele.

În ultimii 40 de ani, lucrarea „La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)” a fost împrumutată de Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a sculputurii, dar în lemn, se află în colecţia muzeului Nelson-Atkins din Kansas City.

Până acum, recordul pentru cea mai scumpă operă realizată de Constantin Brâncu era deţinut de „Muza adormită”. Aceasta s-a vândut acum un an cu peste 57 de milioane de dolari.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente