Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Câţi bani oferă România pentru…

Câţi bani oferă România pentru renovarea scărilor din Valea Morilor

România oferă 18 milioane 970 mii de lei, echivalentul a 920 mii de euro, pentru reconstrucţia scărilor de granit din Parcul Valea Morilor din Chişinău. Banii nerambursabili sunt din partea Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti. Pentru renovarea scărilor din parc, Primăria Chişinău va cheltui încă 945 mii de lei moldoveneşti alocaţi din bugetul municipal al Capitalei.

Acordul de finanţare nerambursabilă a fost semnat astăzi, 16 mai 2018, în Capitala României, de către Ruslan Codreanu, primar general interimar de Chişinău, şi Daniel Tudorache, primarul sectorului 1 al oraşului Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Chişinău, grantul oferit de România acoperă 95% din cheltuielile necesare pentru reparaţia scărilor din Parcul Valea Morilor, iar restul banilor, de circa 5%, vor fi oferite din bugetul public al oraşului Chişinău. Totodată, Chişinăul îşi asumă şi cheltuielile de proiectare, asistenţă tehnică, lucrări de efectuare a expertizelor documentaţiei de proiect şi supravegherea tehnică a lucrărilor de execuţie.

Primăria Chişinău nu a spus exact când vor începe lucrările de reconstrucţie a scărilor din parcul Valea Morilor. Autorităţile municipale au subliniat că lucrările vor fi executate în timp de 14 luni.

România a susţinut financiar mai multe proiecte social-culturale şi de infrastructură din R. Moldova, printre care asistenţa financiară de 150 milioane de euro, plătită în tranşe, ca urmare a unui acord semnat de cele două state în anul 2015, restaurarea Muzeului Naţional de Artă al Moldovei şi a Sălii de Orgă care a costa 1 milion de euro. Tot cu sprijinul financiar al României, în ţara noastră au fost renovate 933 de grădiniţe pentru copii din diverse localităţi ale R. Moldova.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”.

Foto: crimemoldova.com