Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.07.2015

Şeful Statului Major General al Armatei Române efectuează o vizită oficială în Moldova

Şeful Statului Major General al Armatei Române, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează o vizită oficială în Armata Naţională, în perioada 21-22 iulie curent.

În cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, pe care a avut-o astăzi la sediul instituţiei, oficialul militar român a menţionat dialogul constructiv în domeniul de apărare dintre Republica Moldova şi România şi a reiterat disponibilitatea părţii române de a continua implementarea proiectelor comune şi participarea împreună cu militarii moldoveni la exerciţiile multinaţionale şi bilaterale.

Totodată, părţile au discutat despre procesul de reformă a Armatei Naţionale şi contribuţia României la ajustarea sistemului de apărare din ţara noastră la standardele occidentale.

Ministrul Cibotaru s-a referit, în cadrul dialogului, la aprobarea, la finele lunii iunie curent, la Bruxelles, a Pachetului de consolidare a capabilităţilor de apărare, şi a mulţumit României pentru sprijinul acordat în acest sens.

Tot astăzi, generalul-locotenent Ciucă s-a întîlnit cu şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan, şi corpul de comandă al Armatei Naţionale. Discuţiile s-au axat pe exerciţiile planificate pentru anul 2015, şi extinderea acestora pentru anul viitor. În acest context, generalul de brigadă a vorbit despre aplicaţiile multinaţionale „Efort comun 2015”, desfăşurate în prezent la Bălţi, la care participă şi un detaşament de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” al Armatei Române.

De asemenea, un punct important în agenda întrevederii dintre şefii statelor majore ale celor două armate l-a constituit iniţiativa de formare a unui batalion mixt de menţinere a păcii compus din militari din Republica Moldova, România şi din alte ţări. Ideea creării unei astfel de subunităţi a fost lansată în cadrul vizitei oficiale a ministrului Viorel Cibotaru la Bucureşti, în luna mai curent.

De notat că în timpul aflării în Republica Moldova, delegaţia militară română va vizita Brigada de infanterie morotizată „Ştefan cel Mare”, precum şi centrul de instruire militară a Brigăzii „Moldova”, unde va asista la desfăşurarea antrenamentelor din cadrul exerciţiului „Efort comun 2015”.

Colaborarea moldo-română în domeniul militar a demarat în decembrie 1992.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus