/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Tot mai multe divorțuri în Moldova. Ce cred moldovenii despre motivele care conduc la despărțire

missing
15 mai 2018, ora 18:37

Statisticile arată că, cel mai des, bărbații din Moldova decid să-și întemeieze familii pe la vârsta de 28 de ani, iar femeile pe la 26. Durata medie a unei căsătorii este de 6 ani. Bărbații își dau seama că relația a eșuat aproximativ la 32-33 de ani. Femeile – cu doi ani mai devreme. Dacă mai înainte cuplurile credeau că mariajul trebuie păstrat cu orice preț, acum divorțul a devenit o normalitate, remarcă oamenii de vârsta a treia.

„Noi când ne-am căsătorit cu soțul așa ceva nu era. Nouă ne era și rușine să divorțăm de soț. Cum era – trăiam, dar să divorțăm – nu era așa ceva la noi. Noi treceam prin toate, ne făceam că nu vedem. Așa era înainte”.

„Se îndrăgostesc, dar ei nu știu de greutăți. Tata și mama pe ei îi ajută. Dar când ei dau să fie de sine-stătători, să lucreze, să muncească – ei deja nu vor. De la banii aceștia se iau că nu le ajunge în familie să ducă gospodăria. Înainte noi răbdam chiar dacă mai aveam ceva în gospodărie, dar acum tineretul nu rabdă nimica și vor bani, bani și iată de la ce se ia totul”.

Am discutat și cu tinerii. Ei spun că nu toți cei care creează familii sunt conștienți de responsabilitatea și importanța acestui pas.

„Tinerii nu au răbdarea care necesită îndeajuns. O mica problemă și socot că unica soluție este divorțul și altă persoană o să-i înțeleagă mai bine decât persoana care și-au ales-o”.

„Insuficiența banilor cred că este motivul principal al divorțurilor. Desigur că e mai ușor să renunți decât să lupți. Cel mai important este de a ceda unul altuia, de a prețui persoana de alături și respectul reciproc. Iubirea desigur că e bună, dar ea trece cu anii și dacă nu există înțelegere, atunci familia se destramă”.

Psihologul Cezara Dilevschi spune că astăzi tinerii nu sunt obișnuiți să comunice între ei. Pe unii, nici existența unui copil nu-i determină să cedeze: „Principala cauză care duce la divorț este dezangajarea emoțională, anume ruperea acestei legături emoționale care este de la început. De regulă, un cuplu funcțional se ține pe doi piloni de bază cum ar fi încrederea și angajamentul. Și dacă nu avem acești doi piloni, cuplul nu rezistă. Ca un cuplu să fie funcțional, este foarte binevenit să comunice când apare un conflict, deoarece conflictul face parte din orice relație”.

Și totuși, în urma unui divorț, nu maturii sunt cei care suferă cel mai mult.

„Copii suferă extrem de mult și impactul divorțului asupra unui copil niciodată nu știm cum se va răsfrânge”, susține Cezara Dilevschi.

Ziua Familiei a fost instituită de către ONU în 1993, fiind o oportunitate de a discuta despre problemele cu care se confruntă familiile la nivel mondial.

Reporter: Sabina Roibu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram