SUA: Un al 16-lea candidat republican se lansează în cursa pentru Casa Albă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu șase luni înainte de începutul alegerilor primare pentru Casa Albă, numărul candidaților la învestitura republicană a ajuns la un record marți, prin intrarea în cursă a unui al 16-lea politician, guvernatorul de Ohio, John Kasich, relatează AFP.

„Am venit aici pentru a vă cere rugăciunile, susținerea, eforturile, pentru că am decis să candidez pentru președinția SUA”, a declarat John Kasich, în vârstă de 63 de ani, într-un discurs rostit la Columbus, statul Ohio.

Ca și rivalul său Jeb Bush cu Florida, el intenționează să facă din statul său un exemplu de bune practici, prezentându-se ca un campion al rigorii bugetare, care a redus deficitul și a scăzut impozitele.

Mesajul său se adresează alegătorilor care se situează în afara bazinului tradițional al partidului republican: așa-numitele „gulere albastre”, adică cei cu joburi care implică muncă fizică, muncitorii cu venituri modeste și minoritățile.

„Mulți oameni în America astăzi nu sunt siguri că visul american este posibil, că visul american este în viață”, a spus el, referindu-se la muncitorii care nu au suficienți bani pentru a-și cumpăra medicamente.

„Dacă faceți parte dintr-o minoritate, precum afro-americanii, ar trebui să vă întrebați dacă sistemul nu numai că nu funcționează pentru voi, ci funcționează împotriva voastră”, a spus John Kasich.

Lista candidaților la alegerile primare numără acum nu mai puțin de patru senatori, patru guvernatori, patru foști guvernatori, un fost senator, un fost manager de companie, un neurochirurg în retragere și magnatul din imobiliare Donald Trump, care se află acum în fruntea sondajelor.

John Kasich a fost membru în Camera Reprezentanților (1983-2011), unde a prezidat comisia de buget, și chiar a încercat, pentru scurtă vreme, o candidatură la alegerile prezidențiale din 2000, înainte de a se alătura lui George W. Bush.

Puțin cunoscut la nivel național și în acest stadiu preliminar cantitate neglijabilă în sondaje, el este totuși respectat de clasa politică din două motive.

Primul motiv este că e popular în statul său dincolo de bazinul de alegători republican, fiind reales în noiembrie cu 64% din voturi.

În al doilea rând, el conduce unul dintre statele cele mai importante pentru alegerile prezidențiale, Ohio, unul dintre „statele-cheie” unde partidele republican și democrat cheltuie averi pentru ca candidatul lor să câștige, întrucât niciunul dintre cele două partide tradiționale nu este dominant.

În Ohio va fi organizată și convenția de învestitură republicană în iulie 2016, la Cleveland, tot aici având loc și prima dezbatere televizată a campaniei pentru primarele republicane, la 6 august.

Alegerile primare ar urma să înceapă în februarie 2016 în statele Iowa și New Hampshire, dar calendarul nu este încă definitiv. Alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...