Contactaţi telefonic, mai mulţi administratori de întreprinderi de panificaţie au spus că vor ridica preţurile la produse, întrucât vor fi nevoiţi să acopere majorarea de cheltuieli provocată de creşterea preţului la curent cu aproape 40 de procente şi eventuala scumpire a grâului, despre care au avertizat anterior agricultorii. 

Agricultorii, la rândul lor, afirmă că preţurile ar putea fi ridicate nu numai la grâu, ci şi la alte culturi, pentru că ramura se află în prag de catastrofă din cauza căderii leului. 

Ministrul Agriculturii ridică din umeri. „Nu este exclus. Desigur făina în cazul producerii pâinii şi resursele energetice ocupă o cotă destul de mare, dacă se va scumpi grâul şi dacă se vor scumpi resursele energetice la sigur vor fi şi anumite majorări la pâine, la produsele finale”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sulă.

Ca şi scumpirea energiei, majorarea preţurilor la produselor agricole, va avea loc din cauza deprecierii monedei naţionale, spune preşedintele asociaţiei agricole UniAgroProiect, Alexandru Slusari. 

„Necesitatea majorării preţurilor la producţia agricolă este stringentă acum pentru agricultori dat fiind faptul din cauza crizei financiar-bancare, după acest miliard care a fost furat acest lucru a influenţat asupra devalorizării monedei naţionale. S-au scumpit preţul la fertilizanţi, pesticide, motorina, materialul semincer, piese de schimb, aceste s-au scumpit cu 30-40%. Noi suntem în criză profundă, în situaţia precatastrofală”, a spus Slusari.