„Totul decurge normal. Se apropie ziua în care să apară AIE3. Poate mâine. A rămas un centimetru până la mal. Mai lucrăm asupra acordului”, a menţionat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Întrebat de ce negociază cu cele două partide pe după ce anterior a spus că nu poate fi vorba despre o coaliţie cu PLDM şi PD, atât timp cât nu este întors miliardul furat de la Banca de Economii, Ghimpu a răspuns: 

„Mă gândesc că vor fura alte miliarde. Trebuie să ne uităm în viitor, nu în trecut. Viaţa merge înainte. Trebuie să vedem care sunt priorităţile şi care nu. Ce ne facem dacă nu continuăm cursul european. am rămas izolaţi din toate punctele de vedere. Ce o să stăm aşa. Cunoaştem situaţia şi înţelegem că trebuie să pornim această piatră. Să întoarcem încrederea cetăţenilor, a partenerilor europeni. Să facem reforme şi poate să corectăm ceea ce s-a făcut până acum. E bine să stai de-o parte şi să vezi cum totul se prăbuşeşte. Trebuie să încercăm. Nu promit că va fi, dar vrem să încercăm”, a spus preşedintele liberalilor.

„Ne revedem astăzi la 19:30 pentru a continua. Sper că vom sta aici până nu vom pune acel punct final. Discuţii cu uşile închise au luat sfârşit. Dacă vor fi blocaje va fi evident din partea cui şi de ce. Discuţiile s-au terminat, acum sunt discuţii de ajustare”, a spus, la rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat.

Solicitat să comenteze zvonurile despre înaintarea lui Mihail Saakaşvili la postul de premier al RM, Filat a recunoscut că şi-ar dori acest lucru, dar că nu este posibil din punct de vedere legal.

„Eu cred că dacă ar exista posibilitatea legală ca Saakaşvili să fie premier aş fi mers foarte încrezător pe această idee. Avem anumite reguli că premierul poate fi doar cetăţean al RM, că trebuie să cunoască limba română”, a spus Filat. Cât despre posibilitatea de a o înainta pe Maia Sandu la această funcţie, liderul PLDM a spus: „Nu am ajuns să discutăm de candidaturi, vom vorbi când se va lua decizia”.

Liderii partidelor negociatoare spun că nu au ajuns nici la partajarea funcţiilor în stat şi a ministerelor.

„Imediat ce va fi aplicată formula asupra căreia am căzut de acord se va purcede la înaintarea a candidaţilor pentru funcţiile care au revenit fiecărui partid. Asta este logica. Din momentul în care am pornit de la zero, nimeni nu are nimic în spate, am mers pe un echilibru de participare a tuturor partidelor în toate domeniile. Responsabilitatea va fi comună. (...) Contează capacitatea celor trei partide, care se află pe ultimele 10 metri de negocieri, de a ajunge la compromis. Menţionez cu mare satisfacţie că toate trei au dat dovadă de maxim constructivism”, a menţionat liderul PD, Marian Lupu.

„De această dată am reuşit să identificăm formula care în rezultat să ofere acel echilibru de partajare a responsabilităţilor pe ministere astfel ca fiecare partid să aibă în gestiune toate domeniile economic, social, al instituţiile de drept. Nu am discutat candidaturile”, a spus Filat.

Totodată, referindu-se la plecarea deputatului Nicolae Juravschi din fracţiunea PLDM, Vlad Filat a menţionat că această acţiune la fel face parte din presiunile exercitate în contextul negocierilor.

„Nu cred că cineva care gândeşte raţional în această ţară crede în coincidenţe, că actul justiţiei se înfăptuieşte eficient în perioada negocierilor în vederea unei majorităţi. Nu cred că întâmplător ca un deputat pe care l-am respectat ca om şi de care ştiam că este un bun sportiv va ajunge să cel mai bun şi în acest sport de traseism politic”, a menţionat Filat.