„Unda de şoc provocată de ridicarea dramatică a preţurilor pentru electricitate şi gazele naturale este consecinţa directă a miliardului furat şi a jafului secolului, comis de guvernanţii RM din ultimii şase ani. Fiecare familie şi fiecare cetăţean vor resimţi de-a lungul anilor nu doar imactul direct al scumpirilor energiei electrice şi carburanţilor, ci şi multiple replici ale scumpirilor în lanţ a produselor şi serviciilor de primă necesitate. Drama societăţii nu se va termina însă cu scumpirile ce vin. Autorii jafului secolului îşi permit să discute luni de zile în şir despre noua componenţă a guvernului, de parcă aceiaşi lideri corupţi şi imorali, cu aceleaşi reflexe primitive şi rapace, ar putea oferi cetăţenilor RM altceva decât au demonstrat că pot face - să jefuiască propria ţară şi propriul popor. Primele facturi cu preţurile exorbitante, mărite din cauza miliardului furat, trebuie să fie însoţite de răspunsul nostru puternic şi solidat, care nu poate fi decât protestul civic pentru eliberarea ţării din captivitatea clanurilor guvernante corupte”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei DA.

„Cei care încearcă acum să înjghebe o alianţă de guvernare, de fapt, nu au legitimitate. În timpul campaniei electorale din noiembrie 2014 nimeni dintre ei nu ne-a informat că ţara este jefuită şi că un miliard de dolari a fost smuls de la Banca Naţională şi dat băncilor comerciale, care l-au dispersat prin off-shore-uri şi aşa mai departe. Acest val de scumpiri pur şi simplu ne pune în genunchi. Culmea, legea partidelor adoptată în decembrie 2007, abia acum, când ţara intră în recensiune, ei au modificat-o astfel încât aceste partide corupte să fie finanţate de la bugetul de stat. Anual, noi, cetăţenii, va trebui să achităm 60 de milioane de lei. Cred că este o impertinenţă! Un calcul elementar arată că, lunar, din buzunarele noastre vor fi scoase 600 de milioane de lei pentru agenţii energetici. Dacă adăugam lanţul de scumpiri, întreg miliardul va fi scos din buzunarele noastre. Asta înseamnă că în doi ani de zile ei vor stoarce din buzunarele noastre încă un miliard. Îndemnul nostru este ca cetăţenii să se gâdească bine dacă această guvernare are legitimitate. Suntem jefuiţi şi fiecare va simţi acest lucru pe propria piele. Dacă vom fi consolidaţi, avem şansa să învingem. Dacăp nu, vom fi consideraţi simple brute”, a adăugat analistul politic Igor Boţan.

Membrii Platformei DA mai spus că majorarea tarifelor s-a făcut conform unei scheme bine puse la punct.

„Este totalmente o aberaţie mărirea acestor tarife pentru că nu există un calcul foarte clar. Între Gas Union Fenosa şi Centrala de la Kuciurgan au apărut două întreprinderi aşa-zise „de stat”, Energocom şi una de la Tiraspol, care se numeşte Energocapital. Există o opacitate, o lipsă totală de transparenţă, la ce preţ vine Kuciurgan celor de la Energocapital. Din surse destule de credibile, de la Kuciurgan kw se vinde cu 2 cenţi, iar cei de la Energocapital vând acest kw la 6 - 7,95. „ Aceste tarife nu sunt reglementate, iar Energocapital din Tiraspol nu este înregistrată la Camera înregistrării de stat. Este o întreprindere fantomă, care se află sub controlul şi gestionarea celor de la Tiraspol. Prin această schemă, noi, cetăţenii RM, susţinem acest regim separatist de la Tiraspol. Suntem părtaşi impuşi de guvernare să susţinem acest regim. Este o schemă pusă bine la punct de guvernanţii de la Chişinău”, susţine analistul politic Valentin Dolganiuc.

Întrebat de ce majorarea tarifelor a fost aprobată în grabă, pe timp de noapte, avocatul Andrei Năstase a menţionat că acest lucru nu este întâmplător şi că şedinţa ANRE a fost un cir. „Această oligarhie întotdeauna a dat cele mai tari tunuri vara, pe căldură, atunci când lumea este absentă sau plină de lehamite, toate se fac vara, noaptea, vinerea etc. Este parte a aceleiaşi crime continue împotriva populaţiei RM. A fost un circ, la fel ca cel cu raportul Kroll în Parlament. Este o regie făcută în cabinetele lui Plahotniuc, Filat, Ghimpu şi alte elemente corupte ale acestui stat. Să nu ne îmbătăm cu ideea că au stat şi au făcut calcule. Ajustarea tarifelor s-a solicitat de furnizori încă din 2012. O ajustare normală, naturală era binevenită. Iar ceea ce ni se întâmplă astăzi este consecinţa miliardului furat şi a celor câteva campanii electorale. Pentru a putea să se menţină la guvernare au făcut aşa ca noi să plătim lunar, încă ani înainte”, a declarat Andrei Năstase.

În concluzie, Igor Boţan a menţionat că Republica Moldova trăieşte o adevărată dramă şi că ţara este pusă pe brânci de cei care au uzurpat puterea. „Imediat cum va veni sezonul rece, oamenii vor cădea în genunchi când vor vedea cât au de plătit. Calculul nostru elementar arată că energiticienii, numai pentru aceste scumpiri, vor scoate lunar 600 de milioane de lei. Eu am făcut un calcul mai profund - aceste scumpiri lunar vor scoate din buzunarele noastre un miliard de lei. Ei spun că majorarea tarifelor este necesară din cauza devalorizării leului, dar leul s-a devalorizat în urma miliardului furat! 

Să nu credeţi că fac abuz de cuvântul „dramă”. Ţara noastră trece printr-o dramă. Un ministru al guvernului spune deschis că statul este capturat. Esenţa este că a fost comisă cea mai gravă crimă - uzurparea puterii. Pentru că stat capturat, în termeni legali, înseamnă uzurparea. Grav este că acest lucru îl spune un membru al guvernului. Un lider care participă la negocieri pentru formarea alianţei ne spune acelaşi lucru, dar într-o manieră foarte laşă şi fricoasă. Spune că asupra lui şi familiei lui se exercită presiuni, că membrii familiei lui au fost arestaţi  de organele de ocrotire a normelor de drept. Dacă ar avea curaj, ar spune exact aşa cum spune ministrul la care m-am referit, că statul este capturat. Dacă statul este capturat şi tu participi la negocieri privind formarea unei alianţe chipurile pentru integrare europeană, dvs vă imaginaţi nivelul profanării acestor noţiuni?! Această ţară este acum pusă pe butuci şi doar noi, cetăţenii, o putem salva din mâinile celor care au uzurpat RM”, a punctat membrul Platformei DA.

De menţionat că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” va organiza următorul miting de protest pe 6 septembrie, când, potrivit membrilor Platformei, societatea trebuie să decidă dacă cei care au jefuit ţara şi au adus-o pe muchie de prăpastie mai au legitimitatea de a conduce. La ultima acţiune de protest organizată de „Demnitate şi Adevăr” pe 7 iunie în jur de 50 de mii de oameni din toate colţurile ţării, nemulţumiţi de nivelul corupţiei la vârful puterii, au protestat şi au înaintat o listă de revendicări autorităţilor.