22:29:49 18.04.2024
Stiri

Cum deosebim în câteva secunde MIEREA naturală de cea falsificată? Acesta este testul simplu care DEZVĂLUIE mierea falsă

Știri 14.05.2018 21:00 Vizualizări10259 Autor: Ziarul National
Cum deosebim în câteva secunde MIEREA naturală de cea falsificată? Acesta este testul simplu care DEZVĂLUIE mierea falsă


Mierea de albine este un adevărat elixir pentru sănătate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cercetat îndelung proprietățile mierii și au descoperit faptul că tratează foarte multe afecțiuni, este un îndulcitor natural minunat, ajută metabolismul în foarte multe feluri și nu se strică niciodată.

Într-adevăr, mierea este alimentul care poate fi consumat după foarte mulți ani deoarece nu se strică. Este un fel de elixir minune pentru oameni în timpurile actuale în care, din ce în ce mai multe E-uri și conservanți ne atacă sănătatea. Dar, oamenii au descoperit și metode prin care pot falsifica mierea, iar foarte puțini dintre noi știu cum să deosebească mierea naturală de cea falsificată.

CUM DEOSEBIM MIEREA NATURALĂ DE MIEREA FALSIFICATĂ?

Din păcate, din ce în ce mai mulți comercianți profită de consumul din ce în ce mai ridicat de miere și încearcă să suplimenteze mierea naturală prin diverse adaosuri de zaharuri pentru a obține miere falsă, care, desigur poate afecta sănătatea cumpărătorului, dar lor le aduc profit consistent.

Testul bolului de aer

Acest test este cel mai eficient când dorim să recunoaștem mierea naturală. Luăm un borcan de miere proaspătă și îl întoarcem cu capacul în jos. Dacă în interior se formează un bol de aer, asemănător unui glob, aceasta este naturală, dacă nu, aceasta conține adaosuri de zaharuri.

Testul focului

Luăm un colţ de şerveţel, realizăm un mic con din hartie şi-l murdărim de miere cu ajutorul unei linguriţe. Dăm foc la capătul mânjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Dacă zona cu miere arde cu uşurinţă, mierea este autentică. Dacă mierea este cu „adaosuri”, zona murdară de miere nu se va aprinde.

CÂTEVA MITURI FALSE DESPRE MIERE

Mierea zaharisită/cristalizată este de proastă calitate – FALS

Zaharisirea mierii de albine nu este un lucru rău şi nu înseamnă că este contrafacută. Din contră, mierea nefalsificata se cristalizeaza dupa 5 zile sau mult mai tarziu, explică pe site-ul său Ioan Săbăduş, un producător local din oraşul Satu Mare. Doar mierea de salcâm rezistă mai multa vreme pâna se cristalizează (10-18 luni, în funcţie de temperatura la care este ţinută).

Mierea mai lichidă şi curată este de calitate – FALS

Dimpotrivă, un sortiment de miere de albine care este mult prea subţire, curge cu usurinţă din linguriţă şi este limpede/curată este de cea mai proasta calitate. Fereşte-te de ea, deoarece a fost tratată termic (fiartă şi cu adaosuri) şi nu mai are nicio valoare nutriţională!

E bună şi mierea produsă de albinele care nu sunt plimbate din loc în loc – FALS

Dacă albinele au fost ţinute în acelaşi loc, nefiind plimbate pe diverse câmpii pentru a culege polenul, vor produce o miere de calitate proastă, deoarece sunt deseori hrănite artificial cu zahăr.

Mierea de albine pasteurizată este mai bună şi mai sănătoasă – FALS

Prin pasteurizare, adică încalzirea ei la temperaturi înalte, mierea de albine îşi pierde toate proprietăţile vindecătoare pentru care este atat de faimoasă. Enzimele sunt distruse şi rezultă un sirop lichid care nu mai are nicio valoare nutriţională.

Culoarea mierii de albine nu are nicio importanţă – FALS

Cu cât este mai închisa la culoare, cu atat mierea va fi mai aromată. Doar mierea de rapiţă are o culoare albicioasă şi seamană cu untura de porc, dar are un gust foarte apreciat.

Mierea de salcâm este cea mai buna miere – FALS

Mierea de salcâm este cerută pentru că are tipicitate, se cristalizează greu şi conţine mai puţină glucoză (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, în vreme ce la mierea de salcam raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomandă diabeticilor să consume în cantitati moderate doar miere de salcâm.

Mierea polifloră este o miere de proastă calitate – FALS

Mierea polifloră este o miere de bună calitate tocmai pentru că, fiind amestecată din nectaruri ale mai multor tipuri de flori, îmbină puterea terapeutică a acestora. Mierea polifloră, de regulă, este mai deschisă dacă e miere de primavară şi mai roşiatică dacă este extrasă din stup în a doua jumătate a verii sau toamna. De asemenea, mierea polifloră culeasă la altitudine este ceva mai dulce şi mai închisă la culoare faţă de cele de câmpie.

Mierea cumpărată de pe marginea drumului este o miere bună – FALS

Sunteţi tentaţi să cumpăraţi miere de pe marginea drumului, mai ales când vedeţi că stupina este amplasată chiar acolo. Ar trebui totuşi să vă gândiţi mai bine înainte de a cumpăra, deoarece:

– mierea expusă la soare îşi pierde proprietăţile, în special datorită acţiunii razelor ultraviolete dar şi supraîncălzirii;

– albinele care stau la stradă sunt expuse la intoxicaţii (şi asta se răsfrânge în calitatea mierii) de la praful de la plăcuţele de frână, cauciucuri, uleiuri, gazele de eşapament etc. Gândiți-vă că albinele beau zilnic apă. De unde? De lângă drum, unde sunt toate gunoaiele posibile.

– mierea respectivă poate fi îndoită şi vânzătorul să nu fie, de fapt, producătorul/apicultorul din sat. Mai ales pe drumurile circulate cum ar fi DN1, unde e plin de stupine scoase la stradă pentru a comercializa miere la tarabă.

Surse: A.M. Press


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md