Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon s-a întâlnit la Soci…

Dodon s-a întâlnit la Soci cu Lukaşenko şi Paşinyan. Despre ce au discutat cei trei oficiali

Președintele Igor Dodon s-a cunoscut cu Nikol Paşinyan, noul premier al Armeniei, în cadrul şedinţei Consiliului Economic Eurasiatic, care are loc la Soci, în Rusia. Tot în cadrul summit-ului, la care participă drept invitat special, Dodon a avut o întrevedere cu Alexander Lukaşenko, preşedintele Republicii Belarus. Şeful statului i-a mulţumit preşedintelui Belarus pentru tractoarele dăruite fermierilor moldoveni, iar pe premierul armean l-a invitat să viziteze R. Moldova.

Preşedintele Moldovei spune că participă la summit în calitate de „invitat special”, în timp ce Armenia şi Belarus sunt membre a Uniunii Economice Eurasiatice conduse de Rusia. „Domnul Paşinyan a confirmat intenţia delegaţiei armene de a susţine acordarea Republicii Moldova a statutului de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică”, a scris Igor Dodon pe pagina oficială de facebook. Totodată, Igor Dodon şi-a confirmat participarea la summit-ul Francofoniei care va avea loc în octombrie şi va fi consacrat aniversării a 2800 de ani ai oraşului Erevan.

În cadrul întrevederii avute cu Alexander Lukaşenco, preşedintele Dodon susţine că au mai discutat despre relaţiile de cooperare dintre Moldova şi Belarus. „Republica Belarus este unul din principalii parteneri ai Moldovei, iar printre importatorii mărfurilor moldovenești ocupă unul din primele locuri. În acest context am marcat creșterea volumului de comerț bilateral și mi-am exprimat siguranța în menținerea acestei dinamici pozitive”, adaugă Igor Dodon.

Cele cinci tractoare donate de Alexander Lukaşenco, în cadrul vizitei sale la Chişinău din aprilie 2018, au fost împărţite de către Dodon pe criterii politice, la început de an electoral.

Igor Dodon urmează să se întâlnească în cadrul summit-ului cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei şi cu Nursultan Nazarbaev, președintele Republicii Kazahstan.

Din Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, face parte Kârgâzstan, Rusia, Armenia, Belarus și Kazahstan.

Potrivit datelor prezentate de Barometrul Opiniei Publice în anul 2017, circa 42,4% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică, iar 30,4% ar vota contra. Datele Barometrului Opiniei Publice din aprilie-mai 2018 arată că în cazul unui referendum, în favoarea aderării la Uniunea Vamală ar vota 42% din cetățeni, pe când împotrivă s-ar pronunța 38%.