01:05:54 25.04.2024
Stiri

STUDIU // Încă o BILĂ NEAGRĂ pentru politicienii din R. Moldova

Politică 21.07.2015 17:21 Vizualizări1292 Autor: Ziarul National
STUDIU // Încă o BILĂ NEAGRĂ pentru politicienii din R. Moldova


Nivelul de transparență bugetară în Republica Moldova nu a evoluat în ultimii ani, principala cauză fiind factorii politici, se arată în studiul lansat recent de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” cu suportul Fundației „Soros-Moldova”.

Indicele Transparenței Bugetare în Moldova în 2015 a înregistrat un scor de 59 din 100, rămânând neschimbat față de nivelul din 2012.

Experții de la „Expert-Grup” susțin că există, totuși, modificări esențiale în ceea ce privește transparența pe diferite componente.

Potrivit studiului, deși Indicele de Transparență Bugetară a rămas neschimbat față de nivelul din 2012, „puterea” de supraveghere a Parlamentului a trecut de la calificativul „puternică” la „moderată”, iar Curtea de Conturi, chiar dacă a pierdut câteva puncte, și-a menținut calificativul „puternică”.

„Principala cauză a lipsei progresului la acest capitol este inexistența unei voințe politice reale, care nu a generat un angajament ferm în promovarea măsurilor de transparență bugetară. De exemplu, întârzierea cu doi ani a aprobării Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale a împiedicat o evaluare mai pozitivă a acestui Indice”, se arată într-un comunicat de presă al „Expert-Grup”.

Evaluarea nivelului de transparență bugetară este efectuată în baza modului în care sunt dezvăluite informațiile din documentele bugetare, a nivelului de participare a cetățenilor în procesul bugetar și a puterii instituțiilor de supraveghere.

Pentru asigurarea unui nivel mai înalt de transparență și mai bune practici, „Expert-Grup” a formulat mai multe recomandări, printre care formularea unei politici exprese privind măsurile de sporire a transparenței bugetare la nivel de Executiv, Curtea de Conturi, și în special la nivel de Parlament, luarea de măsuri tehnice care ar spori oportunitățile de informare a cetățenilor și înțelegerii documentelor de buget, includerea în propunerea de buget a unui capitol aparte care să conțină date și argumentarea narativă privind transferurile, subvențiile și ajutorul de stat pentru întreprinderile publice etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md