/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Pro sau contra? Peste 80% din populație susține introducerea uniformelor școlare

missing
14 mai 2018, ora 18:12

Sondajul a fost realizat în perioada 17 aprilie – 2 mai pe un eșantion de 300 de mii de respondenți cu vârsta cuprinsă între 7 și 74 de ani.

„Raportul dintre cei care ar susține introducerea uniformelor și cei care ar fi împotrivă înclină balanța de o manieră determinantă în favoare celor care susțin ideea”, a spus Monica Babuc, ministru al Educației.

Potrivit datelor colectate în urma realizării sondajului, peste 70% dintre respondenți consideră că uniforma școlară e percepută ca un semn care îl va face pe elev mai disciplinat și îl vor face să se simtă egal între egali, în timp ce aproape 17% susțin că uniforma îl va lipsi pe elev de personalitate.

Cât privește designul uniformei, 37% dintre cei chestionați consideră că acest trebuie să fie unic la nivel de instituție, iar 32% cred că trebuie să fie unic la nivel de țară.

„Există opinii care din start consideră că uniforma ar fi o povară pe umerii părinților. Odată cu introducerea uniformei nu putem vorbi de cheltuieli suplimentare. Din contra, unificarea unor cerințe ar putea duce la scăderea cheltuielilor. Prețul estimativ pentru o uniformă pentru băieți (sacou și pantaloni), variază de la 700 până la 1.500 de lei, iar pentru fete (sacou și fustă), variază de la 650 la 1450 de lei. Acestea sunt prețuri estimative, însă care nu depășesc costurile pe care le achită părinții ani de an”, a mai adăugat Monica Babuc.

Ministrul Educației a mai menționat că în țară sunt peste 17 mii de elevi care provin din familii socialmente vulnerabile: „Pentru acest număr de elevi achitarea din bugetul de stat pentru procurarea uniformei ar însemna circa 18 milioane de lei”.

Decizia despre introducerea uniformei școlare urmează a fi luată după discuții la nivel politic, în Parlament și la Guvern, precum și cu societatea civilă.

De cealaltă parte, experții susțin că achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă – implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Potrivit Expert-Grup, prețul unui set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2 mii – 3 mii lei pentru fiecare copil – ori acest cost este foarte mare comparativ cu nivelul salariul minim din Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, între cele două extreme (cu sau fără uniformă), se recomandă ca Ministerul Educației să adopte o cale de mijloc – doar un regulament general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli, iar decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică – să rămână la discreția fiecărei școli, în anumite condiții permise de regulamentul Ministerului Educației. Astfel, școlile vor avea autonomie și vor putea ține cont de situația din fiecare comunitate, de opinia părinților și elevilor din acea școală.

Echipa TV8 a mers la unul din magazinele care comercializează uniforme școlare pentru a vedea cât costă acestea. Dacă inițiativa va fi implementată, părinții de băieți vor trebui să scoată din buzunar între 700 și 1500 de lei.

„Pentru băieți avem set din trei piese, dar pot fi procurate și separat. Prețul pantalonilor este de 340 – 360 lei în funcție de mărime. Costumul sacoul 420 – 480 lei și maleta. Maleta costă 230- 240 – 260 lei. Cămășile avem câteva culori, pentru că se cere alb de sărbătoare, sunt licee care cer doar alb și albastre. Prețul 200 lei”, menționează Elena, vânzătoare.

În cazul uniformelor pentru fete – prețul variază între 650 și 1700 de lei: „Pentru fete avem o gamă mai vastă. De la forma școlară, rochii. Sacouri câteva modele, fără guler dacă avem o cămășuță frumoasă sau sacoul clasic cu guler. Avem fuste 3-4 feluri și câteva culori. În acest an am făcut buzunare la fuste pentru că se cereau de către cumpărători.”

Menționăm că, introducerea uniformelor școlare este o inițiativă a democraților anunțată de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, după breafingul săptămânal al partidului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram