Potrivit unor oficiali europeni, transferul celorlalţi 8000 de imigranţi ar urma să fie decis până la sfârşitul anului. Germania a oferit până acum cele mai multe locuri, 10.500 pentru solicitanţi de azil şi 1600 pentru imigranţi, fiind urmată de Franţa, cu 6700 de locuri pentru solicitanţi de azil şi 2400 pentru imigranţi.

Ţările cele mai reticente - Ungaria, Austria, Slovacia, Slovenia, ţările baltice şi în special Spania - nu au cedat presiunilor pentru a deschide mai larg uşile. Aproximativ 150.000 de imigranţi care fug din calea războaielor şi sărăciei au sosit în Europa doar anul acesta. Majoritatea au ajuns în Grecia şi Italia, unde stau în tabere supraaglomerate.

Organizaţia „Medici fără frontiere” a avertizat că mii de imigranţi şi solicitanţi de azil stau în condiţii insalubre pe mai multe insule din Grecia. Conform organizaţiei, circa 5000 de oameni, cei mai mulţi din Siria, Afganistan şi Irak, au sosit pe insula Lesbos în ultimele zile, iar un centru de recepţie din zonă este „în pragul colapsului”. Alte 700 de persoane sunt înghesuite într-o clădire cu 200 de locuri pe insula Kos.