CC a declarat neconstituțional un articol din Codul penal ce se referă la utilizarea documentelor de importanță deosebită false

Curtea Constituțională a declarant neconstituțional – pe motiv de imprecizie și neclaritate – un articol din Codul penal privind confecționarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor de importanță deosebită false.

Curtea a considerat că aceste prevederi sunt formulate de o manieră imprecisă și neclară și le conferă autorităților care le aplică o marjă largă de discreție. Prin urmare, ele nu îndeplinesc standardul calității legii penale, fiind contrare articolelor 1 alin. (3) și 22, coroborate cu articolul 23 alin. (2) din Constituţie.

Potrivit Curții, norma contestată îi acordă o marjă largă de discreție instanței de judecată, fapt care generează existența hotărârilor judecătorești cu interpretări diametral opuse.

Judecătorul însuși se află în dificultate, fiind pus în situația de a alege între mai multe variante posibile, în lipsa redării clare a normei și, implicit, a regimului sancționator aplicabil.

Excepția de neconstituționalitate care a stat la baza acestei cauze a fost ridicată de către avocatul Igor Chiriac, într-un proces pendinte la Judecătoria Strășeni. În acest caz, un cetățean în Strășeni este acuzat că ar fi prezentat la angajare o diplomă de studii falsă. În opinia avocatului, legea nu este certă și previzibilă atunci când incriminează falsificarea unui „document de importanță deosebită”.

În acest caz, pedeapsa ar fi până la 47.500 lei sau maxim 240 ore de muncă ori maxim 5 ani de închisoare. Prin comparație, în cazul documentelor despre care se consideră că nu au o „importanță deosebită”, pedeapsa este de până la 32.500 lei, maxim 200 ore de muncă sau maxim 2 ani de închisoare.

După ce se va pronunța Curtea, Judecătoria Strășeni va continua examinarea cauzei în baza considerentelor sale. Efectul, însă, se va extinde tuturor care se vor regăsi în situații similare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.