Chișinăul a trădat Ucraina în problema transnistreană, ca să nu supere Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chişinăul a pierdut o rară oportunitate din frică şi din interes şi a reuşit să deterioreze şi relaţia cu Ucraina, care-i dăduse o mână de ajutor, privind soluționarea conflictului transnistrean, scrie jurnalistul român Matei Dobrovie într-un editorial pe Epoch Times Romania.

Potrivit lui, odată ce Parlamentul ucrainean a denunțat acordul care permite tranzitul trupelor ruseşti spre Transnistria prin Ucraina, Chişinăul ar fi putut cere retragerea trupelor staţionate ilegal pe teritoriul său de atâta timp şi înlocuirea pacificatorilor cu o poliţie civilă sub mandat internaţional, dar nu a făcut-o, ci le permite ruşilor accesul în Transnistria şi critică Ucraina.

În loc să profite de contextul extrem de favorabil în care Rusia nu avea soluţii, iar Transnistria este sufocată între Ucraina şi Republica Moldova, pentru a negocia cu Moscova o soluţie de reintegrare a Transnistriei şi de evacuare a trupelor ruseşti, conducătorii de la Chişinău au preferat încă odată să joace la mai multe capete şi să nu supere Rusia.

Autorul face referire la declarația vicepremierul moldovean pentru integrare Victor Osipov cum că Republica Moldova va permite alimentarea şi tranzitul pacificatorilor ruşi din şi către Transnistria prin aeroportul Chişinău.

Chişinăul a aruncat prea uşor din mână o carte pe care putea obţine concesii importante în problema transnistreană. Şi asta doar pentru a menţine un status quo şi o pace iluzorie, practic pentru a nu supăra Rusia şi de teamă că aceasta ar putea destabiliza şi Republica Moldova”, scrie jurnalistul.

Mai mult, Osipov a reproşat Ucrainei că n-a consultat Chişinăul înainte de a lua decizia de a tăia legătura Rusiei cu Transnistria. Cu alte cuvinte, politicienii moldoveni resping ajutorul dat de Ucraina, ba chiar blamează Kievul ca şi-a închis graniţa cu Transnistria pentru a nu păţi şi acolo ce a păţit în est. Logica interesului naţional al Republicii Moldovei lipseşte total din ecuaţie pentru că Ucraina este bariera naturală împotrivă unei potenţiale agresiuni militare directe a Rusiei în Moldova, iar Chişinăul nu obţine nimic dacă face concesii unei Rusii tot mai agresive, sperând să nu-i vină rândul.

În orice caz, argumentul lui Osipov potrivit căruia „Chişinăul nu are destule resurse pentru a se juca de-a războiul cu Tiraspolul” nu stă în picioare mai ales că Transnistria se află într-un colaps economic accelerat, iar Rusia nu are posibilitatea de a destabiliza militar ţara deocamdată, fiind ocupată cu Ucraina. Mai mult, Kievul şi-a schimbat în mod evident poziţia în economia formatului „5+2”, trecând clar de partea Republicii Moldova, iar Chişinăul în loc să profite de această schimbare de atitudine, se poziţionează în mod straniu de partea Rusiei şi împotriva Kievului, mai scrie jurnalistul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...