Linkuri accesibilitate

Țările Uniunii Europene caută soluții pentru a-și proteja companiile care fac afaceri cu Iranul


Parlamentarii iranieni au dat foct unui steag american după ce Donald Trump a anunțat retragerea Americii din acordul nuclear iranian,Teheran, 9 mai 2018.
Parlamentarii iranieni au dat foct unui steag american după ce Donald Trump a anunțat retragerea Americii din acordul nuclear iranian,Teheran, 9 mai 2018.

Țările Uniunii Europene caută soluții pentru a-și proteja companiile care fac afaceri cu Iranul, după ce președintele Statelor Unite Donald Trump a anunțat că țara sa se retrage din acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015 de Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia, China și Statele Unite. Cele cinci țări ramase în acord au anunțat că vor respecta acest acord, potrivit căruia Iranul a promis că își suspendă programul nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor economice impuse de comunitatea internațională. Autoritățile de la Teheran au anunțat că vor rămâne în acest acord doar dacă economia iraniană va continua să beneficieze de ridicarea sancțiunilor economice, și dacă companiile europene care au început să faca afaceri în Iran 2016 vor continua să facă asta. Germania și Franța au stabilit cel mai mult relații economice cu Iranul în baza acordului din 2015. Vinderi, purtatorul de cuvint al premierului Marii Britanii, Theresa May a spus că președintele american a fost de acord într-o concvorbire telefonică cu începerea de noi negocieri asupra modului în care impunerea din nou a sancțiunilor americane v afecta interesele de afaceri europene. Mai multi demnitari de rang înalt de la Paris și Berlin au solicitat exceptii pentru activitatea companiilor europene. Moscova, pe de altă parte, a anunțat că-și va întări relațiile economice cu Iranul, iar autoritățile ruse au anunțat că Rusia și partenerii ei din Uniunea Economica Euroasiatică vor semna săptămâna viitoare un important pact pentru comerț-liber cu Iranul.

XS
SM
MD
LG