Crearea locurilor de muncă la sate și în orașele mici va fi susținută de stat. Guvernul a aprobat noi măsuri

Crearea locurilor de muncă la sate și în orașele mici va fi încurajată, iar șansele de angajare în câmpul muncii, atât a cetățenilor Republicii Moldova, cât și a lucrătorilor străini vor spori.

În acest sens, Executivul a aprobat astăzi Planul naţional de acţiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă.

Acțiunile prevăzute sunt focusate pe realizarea a patru obiective: dezvoltarea competențelor persoanelor pentru sporirea posibilităților de angajare, asigurarea bunei guvernări a pieţei muncii, valorificarea potenţialului migraţiei pentru dezvoltare durabilă și crearea oportunităţilor de angajare.

Pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii va fi ușurat accesul la credite.

De asemenea, va fi amenajat un Parc industrial la Comrat, unde vor fi create peste 2500 de locuri de muncă. Vor fi acordate și programe de suport pentru tinerii întreprinzători, finanțări pentru afacerile gestionate de femei și granturi pentru producătorii agricoli.

Totodată, vor fi diversificate oportunităţile de angajare a cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, dar și a lucrătorilor străini aflați în căutarea unui loc de muncă în țara noastră.

Suport la angajare vor primi și persoanele din grupurile vulnerabile, persoanele cu dizabilități și cei eliberați din detenție.

Statul va aloca 900 milioane de lei pentru crearea locurilor de muncă la sate și 34 milioane de lei – pentru indemnizații tinerilor specialiști în medicină care merg să lucreze în sate.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru formarea continuă a specialiștilor, perfecționarea aptitudinilor practice ale absolvenților prin stagiere, acordarea ajutoarelor de șomaj și combaterea salariilor în plic.

Pentru realizarea măsurilor incluse în plan sunt necesare 1,2 miliarde de lei. Cheltuielile care vor fi acoperite din bugetul de stat și din surse externe.

Pe parcursul anului 2017, din cei peste 42 mii de șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 16.500 au fost plasaţi în câmpul muncii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.