‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Ucraina, au fost sădite de trei ori mai multe plantații de nuci decât...

În Ucraina, au fost sădite de trei ori mai multe plantații de nuci decât cele de mere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Plantațiile de nuci sădite de la începutul anului 2018 în Ucraina, au depășit toate celelalte culturi horticole. Conform datelor oficiale, în anul trecut, au fost plantate 1843 de hectare cu livezi de nuc, 692 de hectare de mere și pere, 860 de hectare de fructe de pădure, doar 296 de hectare de viță de vie. Despre aceasta a informat Asociația nucicultorilor din Ucraina, scrie latifundist.com.

Potrivit Asociației, popularitatea nucului se datorează cererii în continuă creștere a acestui produs atât în străinătate, cât și pe piața internă. În plus, un rol important îl deține și prelucrarea.

Agricultura ucraineană în ansamblu, în anul 2017, a înregistrat venituri totale de 43 miliarde de dolari (cu 19% mai mult față de 2016), dintre care doar nucicultorii au adunat venituri de 101 milioane dolari (cu 27,3% mai mult).

Totodată, în anul 2018, Ucraina a reluat Programul bugetar pentru a sprijini înființarea noilor plantații de nuci, care prevede compensarea costurilor pentru materialul săditor. Astfel, producătorii vor primi pentru fiecare puiet aproximativ 330 hrivne, iar pentru alune 80 hrivne.

Dezvoltarea rapidă a industriei de nuci poate fi explicată prin venituri ridicate și eficiență economică. Cu toate că prima roadă poate fi recoltată abia peste 4-5 ani, potrivit calculelor Institutului ucrainean de culturi nucifere, rentabilitatea plantatiilor de nuci în al șaselea an după ce începe să dea roade ajunge, de obicei, la 400-450%. În același timp, investițiile pentru plantarea unui hectar de nuci rămân relativ scăzute.

Potrivit datelor FAO pentru anul 2016, profitul de la 100 de hectare de nuci, poate atinge la 500 mii dolari, fiind surmontată doar de planțiile de coca (37 milioane dolari) și mac.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›