Agenții economici din regiunea transnistreană vor beneficia de noi facilități la exportul de mărfuri prin punctul comun Cuciurgan-Pervomaisc

Certificatul de origine preferențială va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export. De această facilitate vor beneficia, în premieră, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale, care operează exporturi prin punctul comun de trecere a frontierei ”Cuciurgan-Pervomaisc”.

Astfel, aceștia vor economisi timp și resurse considerabile, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine.

Procedura este stabilită de Regulamentul cu privire la procedura de autentificare şi eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor exportate din Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc.

Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc a demarat la 17 iulie 2017.

Potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operațiunilor de export și reexport. Ulterior, la data de 18 aprilie, controlul comun a fost aplicat și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit.

Până astăzi, prin acest punct de trecere, au fost operate 97 de exporturi și 461 de importuri.

Serviciul Vamal menționează că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare