Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Ministrul Apărării despre semnificația…

(video) Ministrul Apărării despre semnificația zilei de 9 mai și câți veterani sunt în R. Moldova

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, afirmă că la 9 mai, Armata Națională comemorează soldații moldoveni care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ministrul afirmă că datorită acestora astăzi există o Europă unită. Ministrul Apărării nu a putut spune câți veterani ai acestui conflict armat mai sunt astăzi în viață și ce garanții sociale le oferă statul. Eugen Sturza afirmă însă că a fost inițiat procesul de schimbare a legitimațiilor pentru toți veteranii de război din R. Moldova, iar faptul respectiv va permite sistematizarea acestora și elucidarea în particular a problemelor cu care se confruntă.

Ministrul nu a avut un răspuns întrebat cum este soluționată problema asigurării cu transport suburban gratuit a veteranilor. Facilitatea de a circula fără plată pe rutele suburbane este prevăzută în Legea cu privire la veterani, unde scrie că veteranii de război beneficiază de călătorie gratuită cu toate mijloacele de transport urban de pasageri, cu excepţia taximetrelor, precum şi cu transportul feroviar sau auto pe rutele suburbane. Întrebat despre acestă problemă, Igor Dodon a declarat că va fi soluționată în scurt timp.

Citiți și: Cu drepturi doar pe hârtie

Potrivit Guvernului, anul acesta veteranii de război vor primi câte un ajutor material în valoare de zece mii de lei, iar persoanele care nu au participat direct în război, dar au asigurat acțiunile de luptă – câte cinci mii lei.

În R. Moldova locuiesc 871 de veterani și participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Anul acesta se împlinesc 73 de ani de la sfârșitul Războiului al Doilea Mondial.