‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Regina Naturii împreună cu un grup de apicultori vor produce miere organică

FOTO. Regina Naturii împreună cu un grup de apicultori vor produce miere organică

‹ adv ›
‹ adv ›

Unul din sectoarele care se bucură de suport din partea Proiectului USAID/APM este sectorul apicol. Astfel, mai mulți apicultori din țara noastră au beneficiat de stupi verticali.

Săptămâna trecută, Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, a vizitat mai mulți producători agricoli din țară printre care și compania Regina Naturii.

Directorul companiei, Nicanor Negru, a comunicat despre reușite, dar și despre obiectivele pe care le au pentru viitor.

„Prisaca am înființat-o în anul 2014 și treptat am divizat familiile, astfel că, la moment, dispunem de 500 de familii în stupi verticali. În anul trecut, am reușit să exportăm circa 500 tone de miere. În comparație cu alte produse agroalimentare procesul de export al mierii este destul de complicat. Cred că am reuși pentru că am avut un scop bine setat, avem o echipă de angajați cu ajutorul căreia reușim să atingem scopurile propuse”, a comunicat pentru Agrobiznes Nicanor Negru.

În anul 2017, a beneficiat de 7 600 de vase pentru păstrarea mierii. Vasele sunt din plastic alimentar și corespund cerințelor și normelor sanitar-veterinare.

„Am beneficiat și de vase din plastic pentru păstrarea mierii care vor fi distribuite către apicultorii din toată țara. Acestea vor fi un suport pentru munca pe care o facem în prisacă”, a adăugat apicultorul.

La moment, exportă mierea în vrag în țările UE, cum ar fi România, Polonia, Germania și Cehia, însă, ne-a spus Nicanor, că doresc să producă miere organică care va aduce un profit suplimentat.

„Ne dorim să exportăm produsul ambalat, care este un produs cu valoare adăugată. Suntem încă la început de cale și este necesar de multe investiții, atât la nivel local, cât și la nivel de fiecare producător în parte. Avem nevoie de echipament, tehnică, inovație respectiv multe resurse financiare.Împreună cu un grup de 60 de apicultori, în anul curent am intrat în perioada de conversie pentru a putea produce miere organică. Sperăm că vom reuși să finisăm proiectul cu mai mulți apicultori, astfel ca începând cu anul 2019 să obținem certificatul ca grup de producători de miere organică. Mierea organică are un avantaj foarte mare comparativ cu mierea obișnuită. Și în primul rând, vorbim despre preț, care este cu cel puțin 50-70% mai mare decât cel pentru mierea convențională. În cazul producerii mierii organice apicultorii vor avea un pic mai mult de lucru adică de a duce o evidență a lucrărilor, de a îndeplini condiții ce țin de tratamente, calitatea cerii și nu în ultimul rând de amplasare a stupinilor în zonele corespunzătoare. În schimb, vom avea un beneficiu financiar considerabil”, a explicat tânărul.

‹ adv ›

Apicultorii profesioniști lucrează cu stupi verticali, cei orizontali sunt deja istorie. Stupii verticali au mai multe avantaje printre care productivitate mai mare.

„Stupii verticali au mai multe avantaje, dar în primul rînd vorbim de o productivitate cu circa 20% mai mare. Totodată, sunt mai ușor de manipulat. Un apicultor care deține stupi orizontali poate lucra în jur de 100 de stupi, cu stupii verticali rentabilitatea este cu mult mai mare, cel puțin dublu. Un alt avantaj ar fi și faptul că din stupii verticali putem să extragem mierea pe sortiente”, a mai adăugat Nicanor.

Este mulțumit de rezultatele pe care le-a înregistrat, dar și de susținerea pe care o are atât din partea statului, cât și din partea Proiectelor internaționale.

„Eu cred că sectorul apicol se dezvoltă, dar are nevoie de susținere atât din partea statului, cât și din partea investitorilor străini. Avem un mare avantaj că ni se oferă subvenții. Îndemn apicultorii să-și înregistreze activitatea ca să poată beneficia de suportul oferit de stat. Totodată, trebuie să participe la diferite proiecte care vin să susțină activitatea apicultura”, a conchis tânărul.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Va multumesc mult de de informatia pe care ne o transmiteti prin ziarul d-voastra. Suntem o familie de apicultori, detinem si noi o mica stupina. Ne-am dori mult sa aplicam la diferite fonduri de subventionare, dar nu cunoastem procedura. In plus fiica mea, care care are studii superioare si nu este angajata in urmatorul timp va fi nevoita sa plece sa-si caute serviciu peste hotarele tarii. Dar, care parinte saluta si accepta plecarea copiilor ? In jurul casei noastre, in satul Logofteni, r. Falestii avem o zona melifera nemaipomenita. Padure, cat vezi cu ochii si case pusteite. Loc de frumusete rara, dar fara locuitori. Cer scuze de deranj, dar ma doare de ceea ce se intimpla si de situatia in care activam si supravetuim. Va multumesc, o zi buna. Cu respect Ion Jitari.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii