15:17:21 25.04.2024
Stiri

Primarii UNIRII de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc la Chișinău

Știri 09.05.2018 15:30 Vizualizări1500 Autor: Ziarul National
Primarii UNIRII de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc la Chișinău


Peste o sută de primari din R. Moldova și România se vor reuni la Chișinău pe 11 mai curent, în cadrul Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din cele două state românești.

Aleșii locali din România și Republica Moldova vor discuta despre consolidarea procesului de cooperare și schimbul de experiență între colectivitățile locale de pe ambele maluri ale Prutului.

De asemenea, la ședință sunt așteptați să participe și demnitari din cele două state. Evenimentul va avea loc în contextul în care în anul 2018 celebrăm Centenarul Marii Uniri de la 1918, se arată într-un comunicat al Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Asociația Comunelor din România (ACoR), alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), în scopul impulsionării relațiilor dintre colectivitățile locale din România și Republica Moldova. Rezultatul colaborării dintre ACoR și CALM sunt cele peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. De asemenea, în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România, în vederea acordării dreptului APL din România să finanțeze direct, din contul bugetelor locale, proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova.

În ultimii ani, prin suportul direct al României, în Republica Moldova au fost implementate activități și proiecte majore la nivel național și, în special, la nivel local. În rezultatul acestor investiții, în majoritatea satelor și orașelor basarabene au fost reparate sute de grădinițe și școli, restabilite obiecte de infrastructură rutieră și aprovizionare cu apă, realizate diverse proiecte culturale etc.

La Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova vor fi trecute în revistă rezultatele colaborării celor două asociații ale primarilor din România și Republica Moldova și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md