Zborul MH17: Rusia prezintă o contrapropunere la ONU în legătură cu crearea unui tribunal internațional

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a anunțat luni că a prezentat o contrapropunere partenerilor săi din Consiliul de Securitate al ONU care doresc crearea unui tribunal special pentru judecarea celor responsabili în cazul prăbușirii avionului Boeing aparținând Malaysia Airlines în urmă cu un an în estul Ucraina, relatează AFP.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a reiterat opoziția țării sale față de crearea unui astfel de tribunal internațional mandatat de ONU.

Crearea unui astfel de tribunal este cerută de Malaezia, Olanda și Marea Britanie, care au pus în circulație un proiect de rezoluție în acest sens.

„Noi considerăm că acest lucru nu este prevăzut în Carta ONU. Consiliul de Securitate nu ar trebui să se ocupe de astfel de probleme”, a spus Ciurkin.

Însă Rusia, a adăugat el, „a prezentat propriul proiect și a convocat consultări” în Consiliu care vor avea loc luni după-amiază cu ușile închise.

Vitali Ciurkin nu a oferit detalii în legătură cu proiectul rus, spunând doar că este vorba despre „o sugestie diferită”.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat săptămâna trecută că înființarea unui tribunal special în acest caz ar fi „contraproductivă”.

Susținută de Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului din iulie 2014, Malaezia a distribuit recent statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru crearea acestui tribunal special. Textul are la bază capitolul 7 din Carta ONU, care menționează că statele membre riscă sancțiuni internaționale dacă nu cooperează deplin cu o asemenea instanță.

Avionul Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în estul Ucrainei la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de rebelii proruși. Kievul și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova neagă orice implicare, atribuind Ucrainei întreaga responsabilitate pentru această tragedie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...