(SONDAJ) Ucrainenii nu sunt dispuşi să renunţe la Crimeea de dragul păcii; Mai degrabă renunță la NATO și UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea cetățenilor Ucrainei nu sunt dispuși să renunțe la Crimeea și Donbas în schimbul pacii în țară, în schimb ar putea renunța cu ușurință la apropierea de Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, arată datele unui sondaj realizat de către Institutul Sociologic Internațional din Kiev.

Astfel, 50,6% dintre respondenți nu sunt dispuși să accepte secesiunea finală a Crimeei de dragul păcii. Alți 33,3% sunt gata de a ceda acest teritoriu Federației Ruse, iar 15,3% ar accepta și pierderea în favoarea Rusiei a regiunii Donbas.

Sondajul mai arată că 63,8% dintre ucraineni nu sunt dispuși să cedeze regiunile Lugansk și Donețk în schimbul pacii în țară, față de 18,7% care ar accepta ca aceste teritorii să intre în componența Federației Ruse.

În schimb, de dragul păcii, 47,7% dintre respondenți ar fi dispuși să ofere limbii ruse statut de a doua limbă de stat în Ucraina, în comparație cu 38% care s-au pronunțat contra.

De asemenea, 40,7% din ucraineni ar renunța la apropierea de Uniunea Europeană de dragul păcii în țară, alți 41% fiind contra acestei „soluții”, 33,9% sunt de acord să renunțe și la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, față de 41%, care nu sunt gata pentru asta.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 27 iunie – 9 iulie, pe un eșantion de 2044 de persoane, din toată Ucrainei, cu excepția Crimeei și localităților din Lugansk și Donețk controlate de forțele proruse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...