Programul „Comunitatea Mea” a fost lansat la Strășeni. Locuitorii vor putea participa la dezvoltarea orașului împreună cu aleșii locali

IREX_PREVIEW (25)

Pe 7 mai, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat, la Strășeni, programul „Comunitatea Mea”, care își propune să consolideze guvernarea locală și să îmbunătățească calitatea serviciilor publice pentru cetățeni. De acum înainte, localitățile vor beneficia de asistență și suport în patru domenii prioritare: îmbunătățirea calității și accesului la serviciile publice, implicarea cetățenilor în procesul de guvernare locală, avansarea reformei de descentralizare și creșterea veniturilor obținute la nivel local și adoptarea unor practici îmbunătățite de management financiar.

Programul „Comunitatea Mea” va servi drept un program notoriu al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională de susținere a autorităților publice locale, prin care se va acorda asistență comunităților, inclusiv orașelor și comunelor, vizând în mod prioritar administrațiile publice locale.

Pavel Filip, prim-ministrul al Republicii Moldova: „Acest proiect va bucura în mod direct cetățenii. Programul este pregătit pentru cinci ani. În primul an vor beneficia oamenii din 20 de localități din Moldova, în următorii trei ani încă 35 de localități vor fi selectate pentru a beneficia de acest proiect. O parte din această asistență se referă la infrastructură. Vorbim de drumuri,  de grădinițe,  școli, canalizare.”

IREX_PREVIEW (41)

Brock Bierman, Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia: „Asigurarea unui dialog deschis și transparent este esențial în realizarea obiectivului nostru comun de a susține reformele de reducere a corupției și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor Republicii Moldova.”

Programul vine să asiste autoritățile locale în planificarea și punerea în aplicare a politicilor şi procedurilor care contribuie la buna guvernare și să formeze capacitățile locale de a răspunde necesităților comunității.

Valentina Casian, Primar al Municipiului Strășeni: „În lumea schimbătoare de astăzi, pentru a răspunde cerințelor crescânde ale cetățenilor, autoritățile locale trebuie să conducă schimbarea, pentru a oferi servicii publice mai bune și mai relevante. O administrație publică locală, care respectă principiile guvernării deschise și responsabilității este esențială în acest sens. Cu această viziune, fiind unul din donatorii de top, SUA ne-a sprijinit în guvernarea locală o perioadă îndelungată, fiind și astăzi alături de noi, pentru a da continuitate proiectelor demarate anterior.”

Principalii beneficiari ai programului vor fi autoritățile publice locale de nivelul I, grupurile civice și mediul de afaceri local, care prin colaborare vor dezvolta comunitățile și vor îmbunătăți calitatea, disponibilitatea și eficiența serviciilor publice din toată țara.

Christopher Kaczmarski, Directorul Programului Comunitatea Mea: „Programele de asistență internațională, precum e Programul Comunitatea Mea, își pot demonstra eficiența doar atunci când reprezentanții tuturor nivelelor de guvernare colaborează împreună cu cetățenii, organizațiile non-guvernamentale și cele ale societății civile. Pentru a asigura sustenabilitatea, este necesar să transformăm expertiza și resursele disponibile la nivel municipal în soluții bazate pe dovezi, ce pot fi adoptate în politici naționale și reflectate în practica sub-națională.”

IREX_PREVIEW (34)

La eveniment au participat circa 70 de persoane, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai instituțiilor donatoare, ai societății civile și ai presei.
Programul Comunitatea Mea, cu un buget de 20 milioane de dolari, are o durată de patru ani și va oferi finanțare de până la 500.000 de dolari USD pentru un singur proiect de infrastructură. Vor fi încurajate și sprijinite inițiativele inter-municipale care să contribuie la creșterea oportunităților de utilizare a surselor suplimentare de finanțare, precum și la creșterea numărului total de beneficiari. Deși numărul de proiecte care vor beneficia de susținere ar putea varia de la o categorie la alta, se planifică susținerea a cel puțin 12 proiecte inter-municipale și 50 de investiții comunitare, asigurând suport pentru 100 de APL-uri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente