Presa: Punctul de control instalat de Pravîi Sektor la graniţă cu Transnistria a rezistat doar 10 minute

Punctul de control instalat de gruparea ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) la graniţa cu regiunea separatistă Transnistria, pentru a “opri contrabanda”, a rezistat doar 10 minute.

Surse din cadrul Poliţiei de Frontieră a Ucrainei au relatat pentru agenţia rusă Interfax că persoane, care s-au prezentat drept reprezentanţi ai grupării Pravîi Sector, au sosit la punctul de trecere Timkovo de la hotar cu regiunea transnistreană pe 17 iulie la ora 19:00, oferindu-şi serviciile în paza hotarului.

Ofiţerul de la punctul de trecere Timkovo le-a recomandat acestora să se adreseze conducerii detaşamentului de grăniceri Kotovsk, în subordinea căruia se afla punctul de trecere.

Atunci, reprezentanţii grupării ultranaţionaliste Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) au scos din maşini drapele, au făcut poze pe fundalul punctului de trecere şi au plecat. La 19:15 nimeni nu mai era aici, au relatat sursele citate.

Reamintim că gruparea ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreptei (Pravîi Sektor) a delarat că a instalat un punct de control la graniţa cu regiunea separatistă pentru a “opri contrabanda”. Gruparea a adăugat că nu va opri pentru verificări maşinile, ci va exercita un control public asupra activităţilor ofiţerilor vamal.

“Un punct de control a fost organizat în apropierea localităţii Timkovo din regiunea ucraineană Odesa, pentru a controla graniţa cu Transnistria şi a preveni contrabanda”, a scris duminică filiala din Odesa a grupării ultranaţionaliste pe pagina sa de Facebook.

Sectorul Dreptei a precizat că vameşii şi poliţiştii de frontieră ucraineni au o atitudine “pozitivă faţă de cooperarea” cu organizaţia ultranaţionalistă.

Sectorul Dreptei se află în spatele unui scandal legat de contrabandă în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.