RISE: Interlopi de pe trei continente, la Chișinău pentru a spăla miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nouă interlopi de pe trei continente au venit la Chișinău pentru a spăla peste trei miliarde de dolari. Cu cărți de vizită de mari investitori și contracte false, aceștia au încercat să fure și banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați pe un cont aflat la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

Jurnaliștii au investigat membrii și activitatea organizației criminale în care figurează un candidat la alegerile prezidențiale din statul african Gabon și soția unui fost judecător moldovean, implicat în spălătoria rusească de 20 miliarde de dolari.

Ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut la începutul lunii iulie pe opt cetăţeni străini, într-un dosar de spălare de bani. Este vorba despre trei francezi, doi mexicani, un dominican, un canadian, un american şi un gabonez.

RISE a aflat că interlopii planificau efectuarea unui șir de operațiuni bancare frauduloase prin intermediul conturilor deschise de ei la Victoriabank, pe numele Organizației Mondiale de Dezvoltare (instituție non-guvernamentală, creată în anul 2011 la Paris), Buggy Car Design și Cofinex-Camondo Finance&FX SRL. La aceeași bancă, gruparea a deschis mai multe conturi de carduri bancare și pe numele a șapte dintre membrii grupării.

În ultimele două luni, membrii grupării au purtat negocieri cu hackerii pentru a realiza un atac la serverele unor bănci internaționale cu scopul de a obţine accesul la conturi de miliarde de dolari.

PRIMA ȚINTĂ
– Deutsche Bank AG. Cel puţin patru hackeri din Republica Moldova şi România urmau să atace serverul la Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă particulară din Germania și una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial. Miza era de a obţine rechizitele bancare, codurile și parolele de acces la un cont bancar unde se păstrează câteva miliarde de dolari, bani ce aparțin unui cartel de droguri din Columbia, de pe care nu au mai fost făcute operațiuni bancare de mai mulți ani. Banii furați, urmau să fie retrași prin conturile deschise pe numele interlopilor în băncile din Republica Moldova şi din alte state, iar, ulterior, sumele de bani să fie transferate pe conturile unor companii offshore.

A DOUA ȚINTĂ – Filiala HSBC din Hong Kong. Hackerii urmau să atace serverele și să obțină datele de acces la un cont de circa 134 de miliarde de dolari deschis la filiala din Hong Kong a băncii britanice HSBC.
„De fapt, pe cont nu sunt bani, ci niște hârtii de valoare din China. Acestea, însă, nu au nici o valoare, pentru că sunt fără acoperire financiară. Sume de 2-3 miliarde de dolari urmau să fie transferate de pe acest cont – la The Bank of New York (BNY) Mellon, iar de acolo – pe conturile grupării la o bancă moldovenească. Ultima trebuia să confirme recepționarea transferului, iar imediat, din alte ţări, urmau să vină cereri de plată a acestor bani. Banca moldovenească trebuia să le execute în decurs de 72 de ore. O eventuală realizare a acestei scheme ar fi dus la prăbușirea băncii din Republica Moldova pentru că ea nu dispune de astfel de resurse financiare”, explică anchetatorii.

Comision pentru cardinalii de la Vatican

A TREIA ȚINTĂ – s-a realizat, parţial, la fel, prin atacuri informatice, afaceriștii au aranjat transferul unei sume de 2 miliarde de dolari de la BNY Mellon la Deutsche Bank, apoi, prin Credite Suisse, banii au plecat la Bank of Vatican și într-un final, 100 de milioane de dolari au ajuns pe conturile bancare ale afaceriștilor. „Aici chiar s-a reuşit transferul sumei de 110 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari au ajuns pe contul unor cardinali de la Vatican, sub formă de donație, dar în realitate sunt un comision. Restul au ajuns pe conturile personale ale membrilor grupării”, susțin procurorii.

Mai multe detalii despre acest caz citiți în investigașia RISE, de aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...