(video) Bunicii Grijulii – un nou serviciu în Moldova care protejează copiii de pericolele străzii

bunici

Proiectul național „Bunicii Grijulii”, lansat la 4 mai la Chișinău, este menit să asigure securitatea copiilor în drum spre școală, implicând persoane de vârsta a treia pe principiul de voluntariat. Peste 800 de pensionari au aderat deja la această inițiativă, manifestându-și intenția de a contribui la siguranța copiilor.

Potrivit autorităților, proiectul este menit să fortifice relația între generații, contribuind la securitatea copiilor.

„Copiii sunt tezaurul al acestei națiuni, iar bunicii sunt diamantul ei. Suntem datori să valorificăm la maxim acest diamant”, a declarat șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Cine sunt Bunicii Grijulii?

Bunicii Grijulii sunt cele peste 800 de persoane de vârsta a treia care și-au dat acordul să se implice activ în viața societății, ajutând copiii care merg singuri acasă să traverseze strada și să fie în siguranță.

Ce fac Bunicii Grijulii?

Bunicii Grijulii însoțesc elevii în drum spre școală și au grijă de siguranța acestora. Bunicii Grijulii îi ajută pe copiii să traverseze strada, îi păzesc de șoferi imprudenți și de fenomenele sociale negative cum ar fi bullying. Pentru a deveni un bunic grijuliu, persoana trece o perioadă de instruire. Timp de un an de, polițiștii vor fi alături de bunicii grijulii astfel încât aceștia să capete încrederea în forțele proprii.

De ce avem nevoie de acest proiect?

Anul trecut, în Republica Moldova au avut loc zeci de accidente rutiere în care au decedat 12 minori. În primele patru luni ale anului curent, trei copii au murit în urma accidentelor rutiere, iar 79 au suferit traumatisme grave.

Proiectul „Bunicii Grijulii” vine să asigure securitatea copiilor și, în același timp, să contribuie la înlăturarea „rupturii între generații”, un fenomen social care apare atunci când persoanele de vârsta a treia și copiii nu se înțeleg între ei.

„În epoca noilor tehnologii, a tabletelor și telefoanelor performante, e important să cultivăm în copii frumosul și să fortificăm relațiile dintre generații”, a declarat participanta la proiect „Bunicii Grijulii”, Galina Cotoroba.


Lansarea acestui serviciu este rezultatul unui parteneriat între IGP și Primăria orașului Bolzano, Italia. Durabilitatea proiectului va fi asigurată de peste 9000 de polițiști din întreaga țară, dar și de autoritățile publice locale, oameni de afaceri și parteneri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente