Principală  —  IMPORTANTE   —   Presa liberă către Candu: în…

Presa liberă către Candu: în lipsa donatorilor externi, R. Moldova nu ar mai avea decât presă de partid

Andrian Candu este finul de cununie al președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc

ONG-urile de media și jurnaliștii din presa liberă sunt contrariați de declarațiile președintelui Parlamentului, democratul Andrian Candu, făcute în cadrul unui briefing din 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. Întrebat de un reporter de ce nu a ieșit în fața Legislativului să dialogheze cu participanții la Marșul Solidarității, Andrian Candu a declarat că acțiunea este una organizată pentru „a se băga în seamă” și că mulți dintre participanți „nu fac altceva decât scriu proiecte, obțin finanțare din exterior și trebuie să consume acei bani. Și s-au obișnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. Dar pe lângă a organiza un protest, mai bine ai veni si ai pune umărul și ai face ceva”. Drept replică la reproșurile lansate de speaker, ONG-urile punctează că în condițiile actuale, când pe piața media nu există concurență loială, persistă problema concentrării proprietăților în mass-media, cu monopolizarea pieței de publicitate, proiecte jurnalistice finanțate din bani externi sunt de importanță vitală pentru mass-media, pentru că „în lipsa donatorilor externi, R. Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor”.

La 3 mai, de Ziua Libertății Presei, mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor de media au organizat un Marș al Solidarității în centrul capitalei pentru a cere acces la informație, transparență din partea autorităților de stat și respectarea drepturilor jurnaliștilor. Participanții au demarat marșul din fața Parlamentului și au continuat traseul spre Președinție, Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Niciun conducător al instituțiilor respective nu a ieșit în fața presei pentru a dialoga cu presa, respectiv, participanții au transmis autorităților textul Memorandumului privind libertatea presei.

Abordat după ședința plenului Legislativului din 3 mai, Andrian Candu a fost întrebat de ce nu a ieșit să discute cu participanții la Marșul Solidarității.

„În primul rând, toți jurnaliștii, inclusiv cei care au fost astăzi în fața clădirii Parlamentului, au primit o invitație de a participa la un eveniment dedicat presei, la ora 9. Anunțul a fost plasat de mai mult timp, puteau să vină aici, puteam să mergem împreună să vedem regia, de unde se transmit ședințele plenului sau ședințele din Sala Europa. Unii n-au vizitat nici până astăzi sala presei, să discutăm foarte multe elemente, să vadă frumoasa expoziție pe care noi am organizat-o, pe de o parte. Pe de altă parte, anul trecut am ieșit în fața protestatarilor și am primit acele revendicări. În baza acelor revendicări au fost făcut un plan de acțiuni, în baza acelui plan de acțiuni a fost creat, inclusiv, și grup de lucru, deoarece s-a vorbit despre lipsa unei legislații bune privind accesul la informație, s-a vorbit despre prevederi noi ce țin de Codul Audiovizualului, s-a vorbit despre lipsa unui concept și a unei strategii de dezvoltare a mass-mediei. Atunci, în baza solicitărilor de anul trecut, am creat un grup de lucru și am invitat să participe la acest grup de lucru, ca să elaboreze această legislație. Le-am și promis: creați legislația și noi o aprobăm în Parlament.

Unele persoane de acolo, foarte vocale anul trecut, n-au fost la nicio ședință în acest grup. Toate ideile pe care le-au avut au rămas doar idei, dar nu și-au dat silința nimeni să vină și să propună, să facă, iar noi să acceptăm și să aprobăm în ședința Parlamentului. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, rea-intenție, pe de altă parte, înseamnă, pur și simplu, o anumită acțiune de a se băga în seamă fără efect.

În acel grup care a fost astăzi în fața Parlamentului sunt jurnaliști de notorietate, sunt oameni care într-adevăr sunt în domeniul mass-mediei și care au tot respectul, inclusiv de la mine, indiferent dacă vorbim despre guvernare sau opoziție. Dar în același grup, există oameni care niciodată n-au scris o știre și habar nu au, de fapt, despre ce este vorba, când vorbesc despre dezvoltarea mass-mediei sau de unele probleme și pun semn mare de întrebare sau de exclamare. Nu fac altceva decât scriu proiecte, obțin finanțare din exterior și trebuie să consume acei bani și s-au obișnuit ca în această zi a anului să organizeze proteste. Decât ai organiza un protest, mai bine ai veni și ai pune umărul și ai face ceva care ar rămâne, inclusiv, pentru colegii din mass-media care cu adevărat lucrează în presă și știu să scrie știri”, a răspuns democratul Andrian Candu.

ONG-urile de media consideră că declarațiile președintelui Parlamentului sunt generate de faptul că jurnaliștii din Republica Moldova au decis să consemneze Ziua Mondială a Libertății Presei prin acțiuni de protest în fața Legislativului.

„Precizăm, că organizațiile de media din toată lumea marchează această zi prin diverse activități de sensibilizare a opiniei publice și a guvernanților, în cadrul cărora vin cu recomandări către autorități. În acest sens, Marșul Solidarității, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, alături de alte organizații de media, nu a fost o excepție, ci a însemnat continuarea unei tradiții de promovare a adevăratelor valori ale presei libere. Noi credem că dialogul cu autoritățile, măcar o singură dată în an, de Ziua Presei, este un act firesc și absolut necesar nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru guvernanți. Din păcate, de această dată, dialogul deschis nu a avut loc și am fost nevoiți să comunicăm prin intermediul poștei.

Președintele Parlamentului afirmă că, în loc de proteste, ar fi mai bine să punem umărul pentru a face ceva. Reamintim, că  organizațiile neguvernamentale de-a lungul anilor au venit cu multe inițiative. Legea privind accesul la informație, votată în anul 2000, a fost elaborată de societatea civilă; la fel, Legea privind libertatea de exprimare; Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice etc. Unele din aceste inițiative au fost  votate de Parlament, altele, cum ar fi proiectul de lege privind modificarea Legii privind accesul la informație și altele, așteaptă să fie examinate.

Reiterăm că reprezentanții organizațiilor de media fac parte din Grupul de lucru pentru îmbunatățirea legislației mass-media, creat de Parlament, și se implică activ atât în ședințele acestui grup, cât și ale subgrupurilor, participând la elaborarea unor proiecte de legi și amendamente, cum ar fi: proiectul pentru modificarea Legii privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea cu privire la  publicitate, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Codul audiovizualului, Codul contravențional, etc.

Referitor la faptul că unii participanți la protest ”nu fac altceva decât scriu proiecte”, reproșul lui Andrian Candu la adresa acestora ni se pare cu totul nedrept. În condițiile actuale, când pe piața media nu există concurență loială, când ne confruntăm în continuare cu fenomenul concentrării proprietăților în mass-media, cu monopolizarea pieței de publicitate aceste proiecte sunt de importanță vitală pentru mass-media. În lipsa donatorilor externi, Republica Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor.

Regretăm tonul inadecvat al declarațiilor domnului Andrian Candu și acuzațiile pe care le aduce presei libere și societății civile, în momentul în care acest segment al societății are nevoie de susținere și încurajare din partea guvernanților autohtoni. În opinia noastră, încercările de a diminua rolul presei libere și al organizațiilor neguvernamentale într-o societate care face abia primii pași pe calea democrației nu se încadrează în discursul proeuropean al actualei guvernări”, scrie în Declarația ONG-urilor de media privind afirmațiile președintelui Parlamentului despre acțiunea de protest a jurnaliștilor din 3 mai.

Declarații este semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Centrul ”Acces-Info”.

Citiți și

Stăpânii televiziunilor