/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Fermierii au ieşit cu răsad pe piaţă. Cumpărăturii spun că prețul „cam mușcă”

missing
03 mai 2018, ora 18:44

Pe tarabe, găsim soiuri diverse și de diferite dimensiuni, iar vânzătorii sunt la dispoziția cumpărătorilor inclusiv cu sfaturi pentru înfrumusețarea grădinilor.

Serviciu nu avem și ne ocupăm de legume, creștem legume, flori. Vindem răsaduri de legume castraveți, varză, ardei dulci, răsaduri de roșii de diferite sorturi. – Cum vă merg vânzările? – Așa, pe jumătate”.

La Piață, am găsit-o și pe doamna Maria de la Criuleni. Deși a lucrat peste 40 de ani profesoară, femeia spune că s-a văzut nevoită să ia drumul pieței, din cauza sărăciei.

Eu am lucrat profesoară la clasele primare și de 45 de ani de zile cresc răsad. Cresc roșii și le vând, vând fasole păstăi de toate celea vindem. – Nu vă ajungea venitul de la școală. – Cum să ajungă venitul de la școală, ce aceștia sunt bani? Salariu mizer am primit toată viața. Acum am o pensie de 1600 de lei cu 40 de ani de zile lucrați. Omul de la țară muncește foarte mult, am ajuns la pensie și noi murim de foame la sate”, povestește doamna Maria.

Femeia a profitat de prezența noastră la piață ca să le transmită guvernanților câteva mesaje.

Să le fie rușine. Vreau să-i spun lui domnul Filip și lui Plahotniuc care se ascunde ca un șoarece să facă omenește, dar nu neomenește. Dă câteva pelinci pentru maternități, ne amăgește și noi trebuie să-l votăm. Mare boier este el în Moldova”, a spus femeia.

Cumpărătorii spun că au așteptat sezonul de plantarea a răsadului, chiar dacă în acest an prețurile sunt destul de mari.

„- Ce ați cumpărat? Roșii, răsad. – Vreți să puneți în pământ. – Desigur. – Câte fire ați luat? – Acum am luat zece, dar ieri am luat 200. – Dar prețurile cum sunt? – Cam te mușcă”.

Am un mic lot de pământ și vreau să-mi pun niște legume ca să am naturale”.

Comercianții recunosc ca în comparație cu alți ani, prețurile au crescut, dar au și o explicație.

A fost iarna foarte grea, frig a fost, au mers multe lemne și de asta răsadul este mai scump. – Ce fel de răsad creșteți? – Roșii, ardei, castraveți diferite verdețuri pentru salate. Dacă nu mințim, la răsad avem cumpărători foarte mulți”.

Pentru a evita pierderile în perioada caniculară, specialiștii vin cu recomandări.

Să aibă grijă și să planteze mai puțin, dar mai calitativ. Să dea cantitatea necesară de apă. De a crea un micro-climat care ar permite o prindere mai bună și un start de început de creștere mai bun pentru plantele legumicole”, a spus Petru Iliev, șef laborator agricol.

Prețul unui fir de răsad de roșii, castraveți sau ardei variază de la 4 la 7 lei în funcție de specie.

Reporter: Carolina Russu;
Operator: Vlad Coroban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram