/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Micul Mozart de Moldova. Are doar 8 ani, dar a reușit să câștige zeci de premii internaționale

03 mai 2018, ora 17:30

Catherine de Caraman a început să facă lecții de pian, împreună cu profesoara ei, Larisa Jar, pe când avea doar 5 ani. La scurt timp, micuța a devenit una dintre cele mai bune pianiste de vârsta ei din Europa.

„Bunica mea cânta la pian și mie mi-a plăcut muzica. Am vrut să încerc și eu. Îmi plac creațiile lui Bach, Mozart. Mie îmi place muzica lirică și romantică a marelui compozitor Frédéric Chopin”, spune pianista.

Supranumită „Micul Mozart de Moldova, Catherine recunoaște că depune mult efort, pentru a excela în fiecare zi: „Eu muncesc zile întregi la școală și acasă. La școală mă antrenez cu profesoara de pian. Este adevărat că pianul îmi ia tot timpul de după liceu. În fiecare zi cânt câte 4-5 ore”.

Totuși, îi place să facă și alte activități: „Să jucăm fotbal și să înotăm la bazin, dacă este vara, sau mă duc la clubul de hipism”.

Părinții micuței nu au insistat asupra carierei în muzică. Ei au susținut-o, indiferent de alegerile făcute de ea.

„Dacă ea după absolvirea liceului va spune că vrea să fie doctor, va fi alegerea ei. Părinții nu trebuie să apese sau să influențeze, dar să le de-a mai multă libertate, să aibă și alte careva pasiuni”, spune Ghenadie Caraman, tatăl pianistei.

Talentul este talent, dar orele de muzică costă: „Catherine are lecții în fiecare zi. În weekend câte două lecții pe zi. Fiecare lecție costă câte 150 de lei. În total, pe lună se adună cât un salariu”.

A reprezentat Republica Moldova la peste 15 concursuri internaționale, unde a ocupat locuri de frunte. Se mândrește cu premiile obținute, în special, în Franța: „Cel mai mult mi-a plăcut în Nice, unde am câștigat cupa concursului. Am avut emoții foarte mari”.

În luna ianuarie, Catherine și profesoara ei de pian au fost decorate cu medalia de onoare a Republicii Franceze. Ulterior, mica artistă a aflat că familia ei are origini în regiunea Provence din sudul Franței, iar ea este… contesă.

Deși are doar 8 ani, știe exact ce vrea să devină: „Doresc să devin cea mai bună pianistă din lume”.

Mica contesă face și caritate. Premiul pe care l-a câștigat la un concurs din România l-a donat unei fetițe cu deficiențe fizice. Chiar și bursa pe care o primește la școală, Catherine o donează copiilor cu nevoi speciale.

„Noi ne-am dus și acești bani i-am donat pentru fundația acestei fetițe. Așa a hotărât ea, nu insistăm”, spune tatăl Catherinei.

Micuța pianistă, Catherine de Caraman, va participa în curând la Concursul Internațional de Pian din Europa, care va avea loc în orașul San Dona di Piave din Italia.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram