‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Olga Serbușco: „Când merg primăvara prin livada înflorită mi se pare că nu...

FOTO. Olga Serbușco: „Când merg primăvara prin livada înflorită mi se pare că nu există nimic mai frumos”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O tânără din Ungheni, impresionată de livezile superintensive pe care le-a văzut în străinătate, a decis să înființeze un sistem similar aici în Republica Moldova. Producătoarea susține că este mulțumită de rezultate înregistrate și că merele sunt de o calitate mult mai bună decât cele crescute în livezile clasice.

„Noi am sădit livada în anul 2012 și deja în toamna anului 2013 am strâns prima roadă. Nu am studii în domeniu, despre mere și pomii de mere știam doar că creșteau la mama în grădină și cam atât. Când am decis să plantăm livada nu realizam câte provocări vor urma și câte necesități are o livadă pentru a da roade bogate. Spun de multe ori că dacă știam complexitatea lucrului, poate nici nu începeam, deși cred că până la urmă fiecare om se naște cu menerea lui”, a declarat, pentru Agrobiznes, Olga Serbușco, proprietara unei livezi superintensive din satul Grozasca, raionul Ungheni.

A început prin plantarea 1 ha, iar peste o lună încă 3,2 ha. Terenul îl avea de la părinți și stătea nelucrat. Fiind o persoană care nu poate face unul și același lucru, pentru că i se pare că este o pierdere de timp, a molipsit și rudele de ideea unei livezi de mere.

„Ideea de a înființa această livadă a venit de la faptul că am realizat că pământul trebuie lucrat, el nu trebuie să stea degeaba. Astfel, am apelat la un credit pentru a sădi livada, după exemplul celor văzute în Italia, Polonia, Olanda, acolo unde am participat la mai multe vizite de studiu. Pentru plantarea unui ha de livadă am folosit 3906 pomi, dar totul depinde de soi”, a remarcat tânăra producătoare.

De fapt, istoria livezii din satul Grozasca este una destul de lungă, pentru că nu prea avea la acel moment cunoștințe în domeniu, credea că totul se limitează la „am sădit pomii – am cules roada”, dar nu a fost să fie chiar așa.

„A trebuit să învăț din propriile greșeli, pentru ca abia mai târziu să ajung la livada pe care o avem astăzi. Inițial, am plantat un tip de pomi, după care am fost nevoită să-i scot și să-i înlocuiesc cu alții. Cei care se gândesc la o livadă de mere, trebuie să se informeze foarte bine, astfel ca să nu repete greșelile pe care le-am făcut eu. Eram în căutarea unei soluții pentru instalarea irigării și atunci am identificat o companie care se ocupă cu livezi la cheie. Discutând cu reprezentanții acestei companii am înțeles că pentru livada pe care o aveam eu nu este rentabil să instalez irigare. Atunci a apărut ideea unei livezi superintensive. Tot atunci am accesat și creditul performant cu o porțiune de grant”, ne-a povestit Olga.

Nu a fost ușor, a recunoscut tânăra. Au fost momente când era disperată și se gândea chiar să renunțe, a reușit doar pentru că a avut alături oameni dragi care au încurajat-o.

„După plantarea primului hectar când am văzut cât de bine e aranjată și structurată livada, am decis să mai plantez încă 3 ha. Frumos a fost doar la început, după care au urmat probleme legate de creșterea livezii, pentru că a apărut necesitatea de tehnică, apă, forță de muncă, care sunt destul de problematic de găsit. Au fost perioade când plină de disperare mă gândeam să renunț, dar am avut susținerea și încurajarea persoanelor dragi și am izbutit. Iar acum când merg primăvara și livada e în floare mi se pare că nu există nimic mai frumos”, a mai spus producătoarea.

Olga a menționat că pentru a sădi primul ha de mere a cheltuit circa 30-35 mii de euro. Banii au fost adunați și erau destinați pentru o altă investiție, dar până la urmă au mers pentru înființarea livezii.

„Suma de care dispuneam mi-a ajuns pentru procurarea pomilor și a suportului. Plasa antigrindină, irigarea au fost puse din banii pe care i-am luat în credit. Am apelat și la subvențiile oferite de AIPA, chiar în primul an, dar și atunci când am instalat plasa antigrindină. Un avantaj al plasei, pe care eu l-am observat, este faptul că protejează merele de soare, pentru că soiul Golden, de exemplu, dacă este ars de soare apar pete, astfel este afectat aspectul exterior. Merele le comercializez pe piața internă, avem un contract cu o rețea de supermarkete și toată cantitatea este livrată către această rețea”, a mai menționat tânăra.

‹ adv ›

În anul 2017, a recoltat 50-60 tone/ha, livada fiind în primul an de rod deplin (anul 5). Producătoarea cultivă 2 soiuri de mere Golden și Jonagold, fiind unele dintre cele mai solicitate soiuri de pe piață.

„Livada este îngrijită de întreaga familie, doar toamna angajăm zilieri, dar este foarte greu să găsim oameni, iată de ce am procurat tehnică, cu care pot prelucra peste 20 ha de livadă. Indiferent de câte ha deții ai nevoie de întreg setul de tehnică. Mă strădui ca toate lucrările să fie realizate mecanizat. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este apa, livada supertintensivă are nevoie de irigare”, a accentuat Olga.

Prețul de comercializare depinde de cererea de pe piață. În anul curent a vândut merele cu 10-15 lei/kg. Este mulțumită de rezultate și îndeamnă tinerii să încerce, să-și asume riscurile, pentru că se pot face lucruri frumoase și aici acasă.

„Eu cred că foarte mulți tineri pleacă, pe motivul că le este frică să-și deschidă o afacere. Ei cred că acolo unde pleacă o să le fie mai ușor sau o să reușească să facă mai mulți bani. Din propria experiență, se poate face și la noi, doar trebuie să-ți asumi riscurile”, a concluzionat producătoarea.

‹ adv ›

Nu crede că agricultura este un domeniu doar pentru bărbați, la fel ca și multe alte domenii.

„La început, când doar îmi lansasem afacerea am simțit o astfel de percepere „o femeie în afaceri și încă destul de tânără”, dar acum am depășit aceste momente, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă s-au lansat foarte multe femei în afaceri agricole. Domeniul este unul destul de interesant”.

În cadrul Galei AIPA 2017, Olga Serbușco a fost declarată cea mai de succes femeie fermier. Am întrebat-o cum se simte în această postură.

„Trebuie să-l întrebați pe soțul meu, eu cred că el poate să vă spună mai multe, deoarece în acel moment eu eram în maternitate. Premiul m-a prins în momentul în care eu avem rolul de mamă”.

Pentru viitor planifică să mai sădească 2 ha de livadă, pentru că se vede acasă, în afacere și alături de familie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›