Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Uniunea Europeană

Uniunea Europeană se întinde pe cinci continente,UE are cea mai mare economie a lumii, Elveția și Norvegia nu sunt membre UE, Franța s-a opus de două ori intrării Marii Britanii, iar România nu are cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, sunt cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Uniunea Europeană, scrie Libertatea.

1-Uniunea Europeană se întinde pe cinci continente

Din cauză că mai multe state europene încă păstrează o parte din colonii și teritorii de peste mări și țări, Uniunea Europeană există astfel și în America de Nord, America de Sud, Africa și Oceania.

Astfel, Danemarca deține Groenlanda în America de Nord, iar Franța deține câteva insule în Caraibe, precum Martinica. În America de Sud, Franța deține Guyana Franceză, iar Marea Britanie are în componență Insulele Malvine (Falkland).

Olanda mai deține câteva insule în Caraibe, numite Antilele Olandeze, iar Spania deține în nordul Africii două mici teritorii, respectiv Ceuta și Melilla.

2-Cea mai sărăca regiune a UE nu e în România

Cea mai săracă regiune din UE este Mayotte, Franța, unde Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor actualizat cu nivelul prețurilor este de doar 33% din media UE. Însă există o diferență: Mayotte se află în Oceanul Indian, fiind unul dintre teritoriile de peste mări și țări de care vorbeam mai sus.

3- UE are cea mai mare economie a lumii

Deși cele mai puternice țări din lume din punct de vedere economic sunt SUA, China și Japonia, adunând toate cele 28 de state din lume rezultă că Uniunea Europeană are cea mai mare economie din lume.

4- Elveția și Norvegia nu sunt membre UE

Elveția și Norvegia nu sunt membre ale Uniunii Europene. Acestea au totuși o serie de acorduri cu Bruxelles-ul, care permit libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Franța s-a opus de două ori intrării Marii Britanii

În anii ’60, Marea Britania a încercat să intre în Comunitatea Economică Europeană, numele său de atunci, dar a fost blocată de două ori de către Franța, aflată atunci sub comanda generalului Charles de Gaulle. Acesta a respins cererrile Marii Britanii atât în 1963, cât și în 1967.

Textul integral al articolului pe Libertatea.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.