„În toată povestea miliardului furat, Plahotniuc, cel fără de care nu s-a prea mişcat niciun pai în ultimii ani, a rămas pe dinafară şi s-a creat un tablou cu Ilan Shor în prim-plan, deşi experţi, analişti şi alte voci cu greutate au spus de la bun început că un miliard de dolari nu putea fi furat fără acces la cele mai de vârf pârghii, adică cele care se află în mâinile controversatului oligarh Plahotniuc”, se arată în articolul care a înregistrat peste 40 de mii de accesări pe Jurnal.md.

Urmează în top declaraţiile şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a participat la o emisiune din cadrul campaniei „Europa, te aştept!”, la Jurnal TV. Ambasadorul european a menţionat că gradul de dezamăgire faţă de Republica Moldova este foarte înalt în rândurile partenerilor externi ai ţării, iar principalul motiv este criza din sistemul bancar. Totodată, Uniunea Europeană este foarte îngrijorată de legătura dintre business şi politică în ţara noastră, iar faptul că reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei stagnează pune în pericol oportunităţile pe care RM le are.

„După alegerile parlamentare s-au întâmplat multe lucruri, dar nu sunt sigur dacă s-au întâmplat lucruri corecte. Din problemele în sectorul bancar şi din alte provocări vedem că există foarte multe lucruri de făcut. Dacă analizăm magnitudinea crizei bancare şi multe alte subiecte, pentru cineva căruia îi pasă de ţară este un grad destul de înalt de dezamăgire şi acest lucru este caracteristic pentru toţi partenerii RM”, a declarat Pirkka Tapiola. Articolul de pe Jurnal.md a acumulat circa 20 de mii de vizite.

Justiţia din Republica Moldova este controlată de Partidul Democrat, la fel ca Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală. O spune Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, iar ştirea la acest subiect la fel a intrat în top. „Statul este în mâinile acestor oameni care iată ne demonstrează că pot să manipuleze CNA, Procuratura, justiţia, dacă ne amintim de dosarul domnului Negruţa sau al domnului Recean”, a declarat Maia Sandu. Ştirea a fost citită de peste 26 de mii de ori.

Şi interviul oferit pentru Jurnal.md de fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a intrat în topul celor mai accesate materiale. Expertul a declarat că ofiţerii de urmărire penală, procurorii şi judecătorii stau sub călcâiul lui Vladimir Plahotniuc. Acest oligarh, dar şi supraveghetorii justiţiei, pe care i-a angajat, împiedică specialiştii să-şi facă meseria onest, imparţial şi independent. Interviul a fost accesat de peste 25 de mii de ori.

A trezit interesul vizitatorilor noştri şi incidentul din incinta Primăriei oraşului Orhei, unde a fost agresată o echipă a Jurnal TV. S-a întâmplat în timp ce jurnaliştii postului de televiziune încercau să afle cât costă reparaţia demarată la sediul primăriei conduse de controversatul om de afaceri Ilan Shor şi cine va acoperi cheltuielile. La un moment dat, în timp ce aşteptau lângă biroul contabilei, un bărbat s-a apropiat de reporterii JurnalTV şi cu un ton iritat i-a luat la întrebări şi le-a cerut să părăsească instituţia, interesându-se „cu ce drept” aceştia filmează şi discută cu funcţionarii. Individul a refuzat să se prezinte, declarând doar că este „un cetăţean al Republicii Moldova”. Jurnaliştii agresaţi au depus o plângere la Inspectoratul de Poliţie din Orhei. Ştirea a fost citită de circa 17 mii de ori.

Urmează în top ştirea despre reţinerea rudelor liderului PLDM, Vlad Filat, chiar în toiul negocierilor privind formarea unei noi alianţe de guvernare. În această săptămână, la sediul mai multor firme care ar aparţine lui Filat şi rudelor sale au avut loc descinderi în cadrul unui dosar privind fraudele de la Banca de Economii. În rezultat, au fost reţinuţi nepotul, dar şi naşul lui Filat, Vladimir Rusu şi Ion Rusu, care au fost arestaţi şi puşi sub învinuire pentru spălare de bani. Aceste acţiuni au fost calificate de analiştii politici drept un şantaj pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Potrivit lor, prim-vicepreşedintele PD urmăreşte astfel să acapareze mai multe sfere de influenţă, iar prin descinderile de ieri acesta le-a amintit partenerilor de coaliţie că aceştia sunt şantajabili. Ştirea a acumulat peste 18 mii de accesări.

De interes a fost şi ştirea despre majorarea tarifelor pentru gaz şi energie electrică, care a acumulat aproape 15 mii de vizite, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat în cursul nopţii trecute, că tariful pentru electricitate se majorează până la 2,157 lei/kwh, adică cu 57 de bani mai mult faţă de tariful de 1,57 lei/kwh, achitat până acum. A suportat ajustări şi preţul la gaz. Astfel, pentru o mie de metri cubi consumaţi, vom plăti 6 538 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 15,4% mai mult faţă de taxa de 5 971 de lei pe care o plăteam până acum.

Tot 15 mii de accesări a înregistrat şi articolul „Forbes, critici dure la adresa BNM în cazul băncilor; „Moldova – un stat controlat de oligarhi”, care încheie topul celor mai accesate ştiri pe Jurnal.md.  Într-un material despre jaful bancar de la cele trei bănci moldoveneşti, revista americană Forbes titrează că Republica Moldova este un stat controlat de interese oligarhice, iar oligarhii ajunşi în politică controlează instituţiile de stat, banca centrală şi sistemul judiciar, cu scopul de a-şi proteja afacerile. „În Moldova, ca şi în Bulgaria, nu există o distincţie clară între sectoarele public şi privat. Ţara este condusă de interese puternice de afaceri - în Occident îi numim „oligarhi” - care domină guvernul, fie în mod direct, fiind aleşi, sau indirect - prin patronaj. Ei vin în politică cu scopul de a-şi sprijini interesele de afaceri: obţin controlul instituţiilor, cum ar fi băncile centrale şi sistemul judiciar şi preiau canalele media cu scopul de a-şi promova afacerile şi a-şi discredita rivalii”, se arată articolul Forbes.