/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Condamnați la sărăcie. Din cauza pensiilor mici, bătrânii își vând florile și cărțile în stradă. „Câștig câte puțin. Uneori 50 de lei, uneori zero”

missing
30 aprilie 2018, ora 16:17

Dacă pentru majoritatea moldovenilor, perioada când înfloresc bujorii, liliacul și narcișii este una obișnuită, pentru mătușa Dusea este o mare bucurie. În această perioadă, florile crescute în grădină le poate scoate la vânzare. „Bujorii abia primii i-am adus azi, nu știu cum i-oi da. Dar liliacul, cât o să ne de-a pe el, cu atât și îl dăm. Ce am în grădină, cu aceea vin,” susține pensionara Dusea.

Are 73 de ani și este nevoită, în fiecare zi, să vină în capitală de la Bardar. „Îi cam departe, dar ce să fac? Le-am crescut, vrem să le dăm, să facem o capică. Vreau o mașină de lemne, și îmi trebuie 5 pensii să îngrămădesc, dar cu astea mă țin,” a mai adăugat pensionara.

La o altă margine de drum, am cunoscut o bătrână din Ruseștii Noi. La ai săi 77 de ani, bunica Parascovia muncește de zori ca să aibă ce mânca. „De pâine și de mâncare, că totul este scump. Pensia nu ne ajunge, ne-o mărit pensia cu 5 bănuți. Ce să faci? Nici de-o chilă de seleodcă nu ne-o pus,” a adăugat o altă pensionară.

La un colț de stradă, în centrul prăfuit al Chișinăului, am observat o altă bătrânică, care vindea flori în ghiveci. În timp ce aștepta cuminte clienții pe pragul unui supermarket, bătrâna mai răsfoia și un ziar. „Viața este foarte complicată. Prețurile sunt mari și din acest motiv, toți vor un pic să câștige bani,” a menționat pensionara pe nume Polina.

A muncit 40 de ani ca și contabil la o companie de stat, iar acum … este nevoită să vândă flori pe marginea drumului. Banii câștigați sunt puțini, spune ea, dar necesari. „Câștig câte puțin. Uneori, câte 50 de lei pe zi pot să adun, uneori 70 de lei, uneori zero”, a adăugat bătrâna.

Nu doar florile sunt salvarea pensionarilor. Serghei este filolog, iar de 20 de ani a devenit și vânzător de cărți. „Înțelegeți? Am pensia foarte mică. Și soția vindea, trebuia să supraviețuim. Am început să scoatem câte 5-10 cărți din biblioteca noastră.”

Când a început să vândă cărți, biblioteca personală număra zeci de mii de exemplare. Acum… cifra a scăzut considerabil. „Întotdeauna este întrebat Remarque, istoria le place oamenilor, literatura religioasă, arta – foarte mulți cumpără,” a subliniat bărbatul.

La 1 ianuarie 2018, mărimea medie a pensiilor în Moldova constituia 1527,87 lei şi s-a majorat, de la începutul anului trecut, cu 253,17 lei, iar numărul beneficiarilor de pensii a crescut de la 691,2 mii până la 716 mii. Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, cei mai multi pensionari beneficiază de o pensie de aproximativ 1457 lei.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram