/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Atenție la HIV! Cum să faci testul la HIV gratuit și în doar 15 minute. „Nu este strașnic și este important să știm”

missing
30 aprilie 2018, ora 16:38

Specialiștii încurajează oamenii să facă testul la HIV cel puțin o dată în an. „Cel mai mare risc îl prezintă actul sexual neprotejat cu un partener care nu-și cunoaște statutul. De asemenea, un risc minim există atunci când mergem la stomatolog sau la manichiură,” susține Alina Cojocari, consultant „Inițiativa Pozitivă”.

Procedura este recomandată chiar și celor care nu fac parte din grupurile de risc. Natalia de exemplu, spune că a aflat că are HIV întâmplător, imediat după nașterea copilului. „Așa s-a întâmplat că soțul meu nu știa că are HIV și m-a infectat în timpul sarcinii. Eu am aflat întâmplător a doua zi după nașterea copilului. Am avut febră și medicul a decis să-mi facă analizele și, respectiv, am fost diagnosticată cu HIV,” a menționat Natalia Nalimova, 38 de ani, HIV pozitivă.

Femeia spune că deși inițial s-a speriat, acum duce o viață absolut normală. Iar ziua ei se deosebește de cea a unui om sănătos doar printr-o pastilă pe care trebuie să o ia în fiecare dimineață. „Este o pastilă care blochează virusul pentru 24 de ore ceea ce-mi permite mie să trăiesc liniștită. Eu fac asta timp de 6 ani. Sunt bolnavă de 12 ani. Timp de 12 ani eu nu m-am îmbolnăvit niciodată,” a mai subliniat Natalia Nalimova.

Testul la HIV este confidențial, gratuit și poate fi făcut în fiecare Centru al Medicilor de Familie sau în incinta ONG-urilor specializate. „Testul expres la HIV este realizat în baza salivei și a sângelui capilar. El este absolut inofensiv, iar întreaga procedură durează cel mult 15 minute.”

A făcut testul și Iulia. Tânăra spune că vrea să fie sigură că este sănătoasă. „A durut? Nu. Nu este strașnic și este important să știm. Toți trebuie să cunoască, în special cei care și-au făcut tatuaje, care au mers la stomatolog sau chiar la manichiură,” susține Iulia.

Potrivit organizației „Inițiativa Pozitivă”, în Moldova sunt înregistrate 7900 persoane care trăiesc cu HIV. Cifra reală însă este mult mai mare – cel mai probabil depășește 15 mii.

Atenție la HIV! Testul la HIV poate fi făcut gratuit în doar 15 minute

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram