/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Studiul de fezabilitate al „Arenei Chișinău”: Cât va costa construcția arenei și cine va suporta cheltuielile

missing
30 aprilie 2018, ora 14:20

De asemenea, potrivit studiului, rambursarea investiției efectuate de către partenerul privat, urmează a fi efectuată din veniturile obținute din operarea sălii polivalente și bugetului de stat. Același studiu spune că rambursarea investiției se va face minim în 10 ani. Tranșele de rambursare (semestriale sau trimestriale) și periodicitatea urmează a fi negociate de către parteneri. „Totuși, pentru oferirea unei garanții de către partenerul public și pentru securizarea investiției efectuate de către partenerul privat se recomandă stabilirea primelor tranșe, rambursate în primul an, ce nu vor depăși 25% din valoarea investiției”, mai spun autorii studiului.

Amintim că, potrivit unei hotărâri aprobată la începutul lunii de Guvern se anunțat că, suplimentar la contribuția inițială de 200 de mln. de lei, statul trebuie să ramburseze, în primul an de implementare a contractului, 25 la sută din valoarea totală a investițiilor efectuate de către firma privată. Atunci, expertul Veaceslav Negruță a declarat că clauza este abuzivă.

Studiul de fezabilitate afirmă că pentru realizarea obiectivului acestui Parteneriat Public-Privat, inițial, va fi necesar alocarea a cca. 10 ha pentru construcția arenei polivalente și a infrastructurii adiacente. Suprafața rămasă din cele 69 de hectare alocate deja va fi utilizată în scopul extinderii zonei de agrement pe viitor.

Potrivi unei analize preliminare cele 10 ha se propune a fi utilizate în felul următor:
 zona sport și chirie spații – cca. 2 ha;
 zona parcare – cca. 5 ha;
 zona pavată – cca. 3 ha.

De asemenea, potrivit studiului arena ar trebuie să fie dată în exploatare în luna august 2019, iar construcția propriu-zisă ar trebuie să înceapă în luna iunie curent.

Proiectul prevede construcția unei arene polivalente cu următoarele caracteristici:
 capacitate de bază de minim 4 000 locuri/ scaune, cu 8 rânduri de scaune retractabile/telescopice pentru configurații diferite a arenei;
 capacitate de găzduire a diverselor evenimente sportive (conform standardelor federațiilor internaționale din domeniile respective, de exemplu al Federațiilor Internaționale de Volei (FIVB), Baschet (FIBA), etc.), culturale, conferințe, concerte, expoziții, etc.;
 perdea mobilă pe direcția longitudinală, care va fi utilizată pentru a împărți arena în diferite sectoare pentru anumite evenimente;
 zonă de parcare cu capacitate de minim 1 000 locuri;
 zonă separată pentru antrenamente și evenimente mici;
 zonă separată pentru Aqua Park, Spa și Fitness acoperite, piscină olimpică cu tribună pentru spectatori de cel puțin 500 locuri/ scaune (conform standardelor Federației Internaționale de Natație (FINA) și 6 piste, corturi de tenis deschise (cel puțin 8 corturi);
 infrastructură conexă și lucrări de amenajare a teritoriului pe o suprafață de 10 hectare.

Studiul de fezabilitate poate fi citit mai jos:

Menționăm că, centrul pentru Politici și Reforme (CPR) susține că proiectul „Arena Chișinău”, propus de PDM pare să fie un proiect netransparent, care va alimenta în continuare corupția din Republica Moldova. Ei notează că proiectul a apărut pe neașteptate în spațiul public, stârnind mai multe întrebări legate de modul în care acesta a devenit o prioritate pentru cetățenii Republicii Moldova, modul cum au fost alocate finanțarea și terenul, dar și mai multe alte procese ce țin de transparența decizională și consultarea populației, care au fost ignorate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram