Patriarhul Kirill a celebrat duminică o slujbă religioasă la Tirana

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patriarhul rus Kirill a celebrat duminică o slujbă religioasă la Tirana, în cursul primei sale vizite în Albania, țară cu populație majoritar musulmană, informează luni agenția macedoneană de presă MIA.

„Noi, creștinii ortodocși care trăim în diferite țări împărtășim aceleași valori și trebuie să le urmăm”, a declarat Kirill în fața a sute de credincioși adunați în catedrala ortodoxă din Tirana.

Într-o țară de 2,9 milioane de locuitori cunoscută pentru toleranța sa religioasă, creștinii ortodocși constituie 7%, mai puțin de 10% care sunt catolici și majoritatea musulmană a populației ce reprezintă 56%, potrivit recensământului din 2011. Kirill, în vârstă de 71 de ani, este liderul spiritual a mai mult de jumătate din 250 de milioane de creștini ortodocși în lume.

Patriarhul Kirill a salutat „rezistența” bisericii albaneze în timpul unei jumătăți de secol de comunism când au murit peste 100 de membri ai clerului, inclusiv șapte episcopi, în detenție sau au fost executați pentru convingerea lor religioasă.

Mai mult de 1.800 de biserici au fost distruse între anii 1945 și 1985. Kirill a salutat de asemenea „renașterea credinței” pe care țara a văzut-o de la căderea comunismului la începutul anilor 1990.

„Biserica noastră este marcată de spiritul coexistenței pașnice între toate comunitățile religioase, iar vizita patriarhului Kirill este o afirmare a acestor valori”, a declarat arhiepiscopul Anastasios al Tiranei, șeful Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Kirill, care a sosit sâmbătă la Tirana, urmează să se întâlnească cu președintele albanez Ilir Meta și prim-ministrul Edi Rama luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...