Uzina metalurgică din Rîbnița oprește cuptorul principal. Motivul: taxele vamale protecționiste introduse de SUA la importul de oțel

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai mare producător de metal din Moldova, Uzina Metalurgică de la Râbnița este afectat de introducerea taxelor vamale protecționiste de către SUA la importul de oțel.

„După introducerea acestor taxe, producătorii turci au fost nevoiţi să se reorienteze către piețele din Europa, inclusiv în România, care este unul dintre principalii noștri consumatori. Evident că, din cauza creșterii ofertei, prețurile la produsele finite au scăzut”, a declarat Seghei Kornev, directorul Uzinei, citat de presa de la Tiraspol, preluată de Mold-Street.

Potrivit lui Kornev, în medie, uzina a pierdut în luna aprilie aproximativ 50 de dolari pentru fiecare tonă de laminat.

„Desigur, acest lucru ne afectează, dar putem spune că nu suntem în mare pierdere. Continuăm să lucrăm cu o marjă pozitivă, însă deocamdată nu chiar așa cum am vrea… În primul trimestru am reușit să depășim planul de producție, dar în luna aprilie, ca urmare a modificării conjuncturii de piață, uzina a încetinit puțin”, a spus el, exprimându-și speranța că acesta este un fenomen temporar.

În același timp în următoarele zile uzina ar urma să reducă activitatea, ca urmare a opririi pentru lucrări de reparație a cuptorului de topit. Directorul spunea anterior că acesta că e un pas necesar și lucrările vor dura circa 24 de zile.

De notat că pentru acest an conducerea uzinei planifica un volum de 650.000 tone de produse finite, ceea ce este aproape de 1,5 ori mai mult decât în 2017.

Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost construită în 1985 și până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS.

Capacitățile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oțel și tot atâta laminate. Până în 2009, uzina asigura 70% din exporturile Transnistriei, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili.

Criza din anii 2008-2009 a afectat întreprinderea și de atunci nu a mai funcționat la capacitate maximă. La începutul anului 2015, uzina a revenit „în proprietatea administrației de la Tiraspol”. Fostul proprietar, holdingul rusesc „Metallinvest” al miliardarului Alişer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina la un preț simbolic, dar cu pierderi și datorii de milioane de dolari.

Încercările de a atrage investiții arabe sau ale unui afacerist kazah nu au dat rezultate notabile, iar în anul 2016 a produs doar 127.500 tone de oțel și 210.000 tone de laminate. Conjunctura favorabilă din 2017 a permis o creștere de aproape două ori a producției.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...