02:16:04 24.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Ce mâncau străbunii noștri

Reportaj 19.07.2015 12:10 Vizualizări2652 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului // Ce mâncau străbunii noștri


Produsele proaspete și autohtone sunt mai delicioase și mai sănătoase

Dacă este greu să vă imaginați ce mâncau, zi de zi, buneii și străbuneii din familia voastră, fără importuri de carne, orez, cartofi, piper negru, zahăr etc., atunci ce să mai zicem de cei care încearcă să descifreze dieta omului din Paleolitic (perioadă geologică de 2,5 mln. ani în urmă), pe la începutul epocii de piatră.

Dar iată că unii se ocupă anume de asta – studiază și analizează orice rămășițe naturale, ca să determine ce anume era servit la masa omului din Paleolitic, iar dieta Paleo a devenit una dintre cele mai în vogă și mai promovate regimuri alimentare din lume.

Nu sunt sigură cine a venit cu această idee de dietă Paleo din start, dar deștept a fost, căci numărul de urmași și fani ai dietei a depășit deja câteva milioane și este în creștere continuă.

De ce dieta Paleo?

Omul din Paleolitic se hrănea din vânat și din cules, agricultura nefiind încă dezvoltată. Lumea de atunci mânca legume frunzoase, fructe, pomușoare, nuci, insecte, carne, ouă, pește și fructe de mare. Deoarece uneltele erau puține, iar cultivarea plantelor pentru alimentație nu se practica, omul mânca doar ceea ce-i oferea natura, după iscusința sa de a vâna sau de a pescui.

Legumele din natură au fost mereu și sunt cele mai sănătoase, fără prelucrare, fără adaosuri – cum să nu fie sănătoase!

Iată că autorii dietei Paleo au transformat această trăsătură într-o religie adevărată, promovând-o ca pe cea mai potrivită dietă din ziua de azi. Internetul, dar și librăriile sunt pline de reviste, cărți și rețete din dieta Paleo, iar promovatorii regimului explică cum să treci la asemenea regim și cum să gătești conform regulilor Paleo.

Permis și interzis

Sunt promovate mai toate produsele din natură - și cele agricole, precum legumele, carnea din vânat, mirodeniile, nucile de cocos, grăsimile animale, algele de mare, fructele, mierea, produsele fermentate, tip varză murată, chefir, dar și ciocolata.

În schimb, nu se recomandă produsele înalt procesate, cerealele agricole, uleiurile vegetale, lactatele degresate, soia, arahidele și îndulcitorii artificiali.

Bineînțeles, nici nu aveau cum să folosească oamenii primitivi asemenea produse. Ele au apărut în ultimele secole, odată cu dezvoltarea tehnologiilor.

Terci Paleo

Dar haideți să studiem o rețetă din dieta Paleo – terciul. Se pregătește din miez de nuci de cocos, făină de cocos, migdale măcinate, semințe măcinate de in, lapte de migdale sau de nuci de cocos, sare de Himalaya, extras de vanilie, semințe de chia, sirop dulce de mesteacăn.

Cum vi se pare? Interesant? Da. Delicios? Posibil, nu are cum să nu fie din asemenea ingrediente. Sănătos? La sigur, căci toate sunt produse-super.

Dar oare mâncau oamenii primitivi un terci din ingrediente adunate din toate colțurile globului? Vanilie din Madagascar, sare din Himalaya, nuci de cocos din Indonezia, chia din China, migdale din R. Moldova?

La sigur că nu. Ei mâncau doar ceea ce aveau la dispoziție, pe loc, și de sezon.

Dieta autohtonă

Eu sunt sigură că, dacă am mânca și noi doar ceea ce crește în țara noastră, atunci când ne oferă natura, în sezon, am folosi mai multe produse din flora sălbatică, am obține și noi o alimentație mai sănătoasă, dar fără vanitate și fără ingrediente exotice scumpe.

Căci așa se alcătuiește o dietă sănătoasă - simplu, din ingrediente locale și de sezon. Restul este marketing.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md