A scăzut numărul de bancnote euro contrafăcute, anunţă BCE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat vineri că, în prima jumătate a acestui an, au fost retrase din circulație 454.000 de bancnote euro contrafăcute, în scădere cu 10,5% faţă de cea de-a doua jumătate a anului trecut.

„Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne în continuare foarte scăzut, raportat la numărul în creștere de bancnote autentice aflate în circulație, peste 17 miliarde în semestrul I 2015”, informează BCE într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Bancnotele de 20 euro și de 50 euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri.

Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul al doilea din 2014, proporția de bancnote de 20 euro contrafăcute a scăzut ușor, în timp ce cea de bancnote de 50 euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 86% din numărul total al bancnotelor contrafăcute.

Marea majoritate (97,9%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Numai aproximativ 1,6% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și mai puțin de 0,5% din alte regiuni ale lumii.

Eurosistemul — Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro — recomandă publicului să dea dovadă de vigilență în privința bancnotelor primite.

Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu ușurință utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină”, prezentată atât pe paginile referitoare la euro de pe website-ul BCE, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale din Eurosistem.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...