Statul prea mult pe scaun micşorează o parte din creier

Dacă stăm prea mult pe scaun, nu riscăm doar probleme de inimă. Cercetătorii americani spun că ni se micşorează partea din creier implicată în formarea de amintiri noi.

În cadrul unui studiu în premieră, specialiştii au descoperit indiferent de vârstă, în cazul persoanelor ce petreceau mult timp aşezaţi, lobul temporal medial şi subregiunile acestuia erau mult mai subţiri.

Pe de altă parte, în cazul persoanele aflate la vârstă mijlocie sau persoanelor vârstnice, o anumite regiune a creierului asociată memoriei este mult mai îngroşată dacă acestea petrec mult timp în picioare sau fac mişcare.

Descoperirile cercetătorilor se bazează pe interviurile şi testele realizate pe 35 de prsoane sănătoase din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani.

Cercetătorii din cadrul UCLA au intervievat voluntarii privind activitatea lor fizică şi mai apoi le-au scanat creierul. Specialiştii au descoperit că, în funcţie de vârstă, fiecare oră în plus de stat jos scade grosimea lobului medial temporal cu 2%.

Specialiştii sugerează că în comparaţie cu o persoană ce stă 10 ore pe zi jos, persoanele de aceeaşi vârstă care stau jos 15 ore pe zi au lobul temporal medial cu 10% mai subţire.

Ideea subţierii lobului temporal medial din creier ar trebui să stârnească îngrijorarea, informează Los Angeles Times.

Cel mai îngrijorător este faptul că nici dacă vom încerca să creştem ulterior numărul de exerciţii fizice nu vom reuşi să compensăm efectele nocive.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.