08:42:02 18.04.2024
Stiri

Inițiativele unui deputat de la București pentru R. Moldova: „Două proiecte care îmi sunt foarte dragi”

Știri 28.04.2018 14:30 Vizualizări2016 Autor: Ziarul National
Inițiativele unui deputat de la București pentru R. Moldova: „Două proiecte care îmi sunt foarte dragi”


Deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie, care a fost recent la Chișinău, susține că are două proiecte pentru R. Moldova, care ar trebui implementate cu suportul statului român. Unul se referă la crearea unui spațiu informațional comun, prin resuscitarea „Consiliul consultativ mass-media România - R. Moldova”, iar altul ține de acordarea unor granturi pentru presa independentă sau ONG-uri.

„Sunt două proiecte care îmi sunt foarte dragi. Unul este legat de spațiul informațional comun. Ca fost jurnalist am sesizat aici o mulțime de probleme legate de faptul că presa independentă din R. Moldova nu are acces la finanțare, este atacată, jurnaliștii sunt atacați, mass-media nu are acces la publicitate etc. Deci, eu vreau să resuscitez o inițiativă bună, care a fost făcută de fostul departament al Românilor de Pretutindeni, dar care a fost abandonată fără nicio explicație. Se numea „Consiliul consultativ mass-media România - R. Moldova”, care își propunea să integreze politicile editoriale ale jurnaliștilor de pe ambele maluri ale Prutului, o platformă de dialog în care ei puteau crea proiecte comune, finanțări din partea UE etc. Eu vreau să readuc această platformă”, a declarat Dobrovie într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Un alt proiect ține de observația lui Materi Dobrovie privind finanțarea actorilor schimbării pozitive de la Chișinău – de la presă independentă până la ONG-uri și la problema finanțării unor start-up-uri politice.

„Aici am gândit un proiect care se numește Fondul „Libertatea” și care ar urma să funcționeze în subordinea Agenției României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAID). Acest fond ar fi un administrator de granturi la care poate să aplice diferite entități ale societății civile pe diferite proiecte, cum ar fi mass-media, statul de drept etc. Am lansat această inițiativă, deoarece, cu părere de rău, actualmente statul român finanțează destul de deficitar actorii din R. Moldova. Mai mult decât atât, constat cu neplăcere, că România finanțează portaluri care nu doar fac o propagandă pro-oligarhică, dar și atacă foarte virulent forțele cu adevărat pro-europene de aici. Nu poți să finanțezi, pur și simplu, la întâmplare sau doar pentru că ai relații bune pe o anumită zonă politică”, a mai adăugat deputatul de la București.

Interviul integral îl găsiți AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md