12:23:30 23.04.2024
Stiri

Sergiu Tofilat, care intenționa să candideze la funcția de primar general, o acuză pe Silvia Radu de evaziune fiscală. Gas Natural Fenosa INFIRMĂ declarațiile expertului în energetică

Partide/Comunicate 27.04.2018 21:27 Vizualizări4297 Autor: Ziarul National
Sergiu Tofilat, care intenționa să candideze la funcția de primar general, o acuză pe Silvia Radu de evaziune fiscală. Gas Natural Fenosa INFIRMĂ declarațiile expertului în energetică facebook


Expertul în energetică Sergiu Tofilat, cel care intenționa să candideze la funcția de primar general al capitalei, o acuză pe Silvia Radu de evaziune fiscală în perioada când conducea compania Union Fenosa. De partea cealaltă, administrația Gaz Natural Fenosa respinge afirmațiile făcute de Tofilat.

Potrivit lui Tofilat, încălcările care ar fi fost comise de Silvia Radu se regăsesc într-un raport de control inițiat de ANRE în anul 2013 și care vizează perioada în care Radu conducea Union Fenosa. Documentul ar fi fost ținut în secret de Agenția pentru Reglementare în Energetică, iar acum a ajuns la Sergiu Tofilat prin intermediul fostului vicepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Șoitu.

Potrivit expertului, din 2000 până acum cativa ani, Union Fenosa a plătit 170 de milioane de lei unei firme de consultanță, care fusese fondată de Silvia Radu. Aceasta s-a retras ulterior din acționariat. Totodată, furnizorul de energie electrică a accesat niste credite de la o firmă din același grup spaniol cu rata dobânzii mai mare cu 10% decât pe piață. Tofilat zice că în ambele cazuri e vorba de evaziune fiscală.

„Întreprinderile grupului Gas Natural Fenosa pe parcursul întregii sale activități în Moldova nu au susținut, nu s-au implicat și nu participă în procesele politice, electorale care au avut, au loc și care vor urma. În acest context, deși Silvia Radu, candidată la funcția de primar al municipiul Chișinău a fost angajată și a deținut funcția de președinte al Î.C.S. Red Union Fenosa S.A. pe parcursul mai multor ani, începând cu luna decembrie 2015 nu mai este angajată a grupului Gas Natural Fenosa, astfel considerăm inoportună comentarea oricăror declarații relaționate cu desfășurarea campaniei electorale”, se arată într-o declarație făcută de Gas Natural Fenosa.

De asemenea, administrația companiei face referire și la raportul ANRE la care a făcut referire Tofilat. „Controlul efectual de ANRE în a doua jumătate a anului 2013 cu privire la activitatea reglementată a I.C.S „Red Union Fenosa” pentru perioada anilor 2010-2012 s-a finalizat cu răspunsul detaliat și amplu oferit de întreprindere la începutul anului 2014 cu privire la toate aspectele expuse în acesta, conform procedurii de controale efectuate și a legislației în vigoare. Faptul că ANRE, după recepționarea răspunsurilor și contestațiilor din partea companiei, nu a luat nicio decizie și nu a continuat procesul, poate fi interpretat ca o confirmare că argumentele companiei au fost luate în considerare. Deși raportul nu a fost emis oficial de către ANRE, totuși în rezultatul controlului și raportului efectuat de către ANRE au urmat verificări din partea organelor de drept competente pe marginea aspectelor expuse în acest document”, se mai arată în declarație.

Cu o reacție a venit și Silvia Radu. „Un așa-zis „expert” în energie, pe nume Tofilat, care s-a făcut remarcat deja în alegerile din Chișinău prin faptul că a vrut să candideze, dar nu a fost în stare să adune semnăturile necesare de la cetățeni, a ieșit astăzi cu atacuri murdare la adresa mea. Acuzațiile legate de modul în care a fost administrată Uinon Fenosa sunt minciuni. Activitatea mea la Union Fenosa a stat sub lupa tuturor autorităților, permanent, sub diferite conduceri politice. Am respectat legea tot timpul în tot ce am făcut.

Eu înțeleg că acum deranjez anumiți politicieni, candidați, grupuri de interese, televiziunile lor, anumite grupuri de influență afectate de curățenia pe care am început să o fac în Primărie. Lor le transmit un mesaj foarte clar, nu puteți convinge pe nimeni cu minciunile voastre și pretinșii voștri experți „energetici”, deveniți candidați eșuați între timp. Și nu mă puteți convinge să mă retrag din cursă ca să câștige candidații voștri politici!”; a scris Radu pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md