/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Raport ținut în secret. Silvia Radu, acuzată de conflict de interese și evaziune fiscală

missing
27 aprilie 2018, ora 19:16

Potrivit lui Tofilat, raportul de verificare, realizat de ANRE în anul 2013, arată că, aflându-se la conducerea „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu ar fi achitat peste o suta de milioane de lei unei companii de consultanță pe care tot ea a înființat-o.

„Compania „Red Union Fenosa” a transferat aproape 170 de milioane de lei la compania Indra Sisteme SRL unde doamna Radu a fost fondator și administrator și după care administrator a fost Ignasio Ibara, care mai era și consiliul ”Red Union Fenosa””, susține Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Totodată, Radu ar fi accesat un împrumut cu o dobândă de peste 14 la sută de la o companie străină, în timp ce BERD oferea bani cu dobândă de trei ori mai mică.

„Red Union Fenosa a împrumutat 5 milioane de dolari de la o companie afiliată Holdingului Fenosa. La o rată Libor + 14 jumătate. Asta înseamnă majorarea cheltuielilor, reducerea profitului și dacă ai profit mai mic plătești și impozite mai mici, cu alte cuvinte asta se numește evaziune fiscală,” a menționat Tofilat.

Tofilat spune că ANRE intenționat nu a făcut public raportul. Prin urmare, am încercat să obținem o reacție de la agenție, fapt pentru care l-am telefonat pe directorul ANRE, TudorCopaci. Inițial, când a auzit întrebările reporterului, acesta a închis telefonul. Ulterior a oferit un comentariu evaziv.

„Sunt mai multe declarații electorale de aceea nu le comentăm. Cu atât mai mult că au expirat toate termenele de prescripție de aceea nu comentăm toate acuzațiile că sunt în context electoral,” a adăugat Tudor Copaci, director General ANRE.

Am vrut să aflăm la ce s-a referit Copaci atunci când a spus că a expirat termenul de prescripție. Acesta însă, nu a mai răspuns la telefon. Tofilat consideră că anume cu acest raport, Vlad Plahotniuc o șantajează pe Silvia Radu, acuzații respinse de purtătorul de cuvânt al PDM.

„Nici vorbă nu poate fi despre faptul că doamna Radu este șantajabilă din partea Partidului Democrat din simplu motiv că ea este candidat independent,” susține Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Fostul director al ANRE, Victor Parlicov a confirmat existența raportului. „Din ceea ce țin eu minte, faza la care eu m-am oprit este că raportul a fost expediat Fenosei pentru a face divergențe. Pentru ca ei să-și prezinte opinia vis-a-vis de constatările făcute.”

Purtătorul de cuvânt de la „Gas Natural Fenosa”nu a putut oferi un răspuns direct la aceste acuzații.

„Un răspuns la întrebările legate de tema conferinței de presă care a fost anunțată va urma în zilele următoare, din partea companiei,” a subliniat Vasile Gribincea, purtător de cuvânt „Gas Natural Fenosa.”

Am încercat să obținem un comentariu și de la Silvia Radu. Ea nu a răspuns însă la telefon. Ulterior, Radu a scris o postare pe Facebook in care spune că acuzațiile legate de modul în care a fost administrată „Union Fenosa” sunt minciuni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram