(foto) Oameni demni de respect. Vasile Bicherschi: „E gratuit să spui bună ziua și la revedere!”

1

Un șofer bun trebuie să respecte regulile de circulație, să fie atent și politicos, iar uneori — să fie și un bun psiholog. De asta s-a convins cu îndesat Vasile Bicherschi, un tânăr originar din Căușeni, care de doi ani lucrează șofer de taxi în Capitală.

„Cum nu o întorci, omul urcă cu anumită dispoziție în mașină, fie că e bine dispus, or — cum mai des se întâmplă în Moldova — cam inervat… Și, vrei nu vrei, trebuie să interacționezi cu oamenii. Dacă înțelegi la vreme și le arăți respect oamenilor, asta ți se va întoarce”, spune Vasile.

În general, oamenii sunt înrăiți în Moldova. Sunt nevoiți să fie răi. Toți au problemă: au luat taxi pentru că întârzie, la serviciu sau la gară, ori merg cu copiii la spital. „Până și oamenii care se duc la nuntă sau botez, tot încordați merg, ba soția s-a machiat prea mult, ba bărbatul nu a luat flori — moldovenilor parcă le place stresul”, conchide Vasile un adevăr din scurta sa experiență la volan.

De asta, când e la lucru, se străduie să-i mai înmoaie pe oameni. „Toți vin în primul rând cu probleme: „au schimbat legea, pensia e mică, nu-s locuri de muncă, probleme acasă, probleme la lucru”. Nu întotdeauna ți-i plăcut să asculți problemele, dar admiți că oamenii cred că nu o să te mai întâlnească și se destăinuie, ca la psiholog. Se mai descarcă sufletește”.

De multe ori încearcă să nu intre în dezbatere cu pasagerii, că mai rămâi și vinovat pe alocuri.

Dar, o porție de respect în relația cu clientul niciodată n-a stricat. „E gratuit să spui bună ziua și la revedere! Chiar mai mult, îi spun mereu soției: lasă un 5 lei de-asupra. Nu se îmbogățește omul cu acești 5 lei, nu sărăcim noi de la acești 5 lei, dar e un gest care înseamnă atenție. Lasă 5 lei chiar dacă îi rău șoferul: o să se schimbe când arăți bunătate”.

1

Uneori, bunătatea îi este răsplătită. „Numai ce am dus o clientă de la o companie de telefonie mobilă. I-am spus că am probleme cu roamingul și dumneaei a dat un telefon și mi-a rezolvat-o pe loc. Scutit de drumuri în plus”, povestește protagonistul nostru satisfăcut.

Se leagă și prietenii cu unii clienți. Are pasageri care îl sună de 2 ori pe an: când revin din Italia și îi duce la Aeroport.

2

Vasile Bicherschi este convins că binele se răsplătește cu bine. „Mă bucur foarte tare când am un pasager în spate care spune: „bravo că ai cedat pasagerului sau mașinii care ieșea în drum. Se mai schimbă lumea-n bine și la noi”.

A început să lucreze în taxi după ce a revenit de la muncă din Rusia. Îi place să fie alături de familie, de soția și fetița sa din clasa 1. „Tare s-a bucurat fata să mă vadă pe panourile publicitare în Chișinău. Uneori, mă roagă să mergem anume pe acolo unde sunt eu afișat, să-l vadă pe tata pe panoul oamenilor demni de respect”.

Vasile este încrezător că lumea din Moldova poate fi mai bună, iar asta depinde nu doar de politicieni sau de oamenii mari, dar și de fiecare din noi.

3

„Mă tem cel mai tare de accidente: minore sau – Doamne ferește – ceva mai grav. Avem în responsabilitate viața pasagerului, avem sub răspundere mașina. Chiar și cel mai mic accident înseamnă neplăceri. Viața șoferilor de taxi nu este cea mai dulce. Credeți că acești oameni nu merită respect?”

Prima aplicație de comandă taxi din Republica Moldova – iTaxi – a lansat campania de sensibilizare a publicului, cu genericul „Oameni demni de respect”, prin care își propune să readucă bunul simț în trafic, în mașină și pe drumuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente