08:58:38 24.04.2024
Stiri

CENTENAR // „Matricea sufletului românesc”: Costume tradiționale din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, expuse la un muzeu din Chișinău

Știri 27.04.2018 14:40 Vizualizări1613 Autor: Ziarul National
CENTENAR // „Matricea sufletului românesc”: Costume tradiționale din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, expuse la un muzeu din Chișinău Muzeu.md


Expoziția „Matricea sufletului românesc” care prezintă costume tradiționale de sărbătoare din sec. XIX-XX, provenite din Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, a fost vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, iar doritorii o po admira până la 30 iunie curent.

Proprietara costumelor, Diana Toma din orașul Buzău, România, le-a colecționat pe parcursul mai multor ani, fiind convinsă de necesitatea salvării și promovării acestei moșteniri strămoșești. „Am simțit că vreau să știu ce e dincolo de semnele cusute pe pânză și așa am pornit în această aventură fabuloasă în matricea sufletului țărăncii românce”, mărturisește colecționara.

Costumele etalate în cadrul expoziției reprezintă simbolic unitatea culturală a românilor de pretutindeni, unitate pe care o sărbătorim în acest an, când se împlinește un secol de la Marea Unire. De asemenea, expoziția anticipează manifestările prilejuite de Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită anual, în Republica Moldova, în ultima duminică a lunii iunie.



Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md