Gaburici nemulțumit de activitatea Fabricii de sticlă: Întreprinderile de stat trebuie să fie nu mai puțin profitabile decât cele private

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău”, unde și-a exprimat nemulțumirea față de raportul de activitate prezentat de conducerea Fabricii de sticlă. El a cerut explicații la venitul înregistrat anul trecut de Fabrica de sticlă.

„Întreprinderile de stat trebuie să fie nu mai puțin profitabile decât cele private. Atunci vor costa nu mai puțin decât companiile private. Și asta e misiunea managementului. Ori vă faceți treaba, ori nu”, a punctat ministrul.

De asemenea, Chiril Gaburici s-a arătat îngrijorat și de felul în care au fost făcute achizițiile la întreprindere.

„Recunosc, am văzut raportul doar pe diagonală. Dar, fiind venit din business am câteva deprinderi de a „urmări banii”. Ceea ce am văzut în raport m-a îngrijorat, pentru că nu toate prețurile corespund realității. De aceea, vă cer să faceți o expertiză și în dreptul fiecărui produs achiziționat să indicați prețul real al acestuia pe piață, la bucată. Ulterior, aceste cifre să-mi fie prezentate”, a solicitat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Referindu-se la investițiile statului făcute la Fabrica de sticlă din Chișinău, Chiril Gaburici a reiterat că întreprinderea trebuie să devină lider pe piața internă și unul dintre principalii furnizori de producție calitativă în regiune.

Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău” a fost creată în anul 2002, după reorganizarea societății pe acțiuni cu aceleași denumire. Anul trecut, Guvernul a alocat 12,5 milioane de lei pentru majorarea capitalului întreprinderii. Banii erau destinați achitării taxelor pentru importul materialelor necesare reparării cuptorului de topire a sticlei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.