(video) „Orice idee poate fi transformată într-o afacere prosperă”. Primul FabLab regional din Moldova a fost lansat la biblioteca din Ungheni

ffghj

De acum înainte, locuitorii din Ungheni, datorită primului FabLab din țară, vor învăța cum să transpună propriile idei inovatoare într-o afacere prosperă. Acesta a fost lansat la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” din oraș și este dotat cu cele mai performante echipamente digitale, cu ajutorul cărora fiecare beneficiar va putea crea lucruri inedite.

#Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerul Educației Culturii și Cercetării

Ne bucură că acest FabLab îl deschidem la bibliotecă, acolo unde ne gândim și vrem să dezvoltăm în continuare conceptul de centre multifuncționale, acolo unde cetățenii primesc informația necesară, unde au acces la Internet și unde beneficiază de servicii moderne.

#Karen Hillard, Șefa misiunii USAID în Moldova

Sunt sigură că aceste tehnologii vor stimula cu adevărat creativitatea locuitorilor, nu doar a tinerilor, ci și a adulților, și a persoanelor în etate. Aici avem o varietate de mașini. Avem un dispozitiv care taie obiecte din plastic, vinil și alte materiale pentru a elabora semne. Avem un printer 3D care poate fi programat astfel încât să imprime obiecte, ce pot fi ulterior utilizate atât la crearea jucăriilor, cât și la crearea unor părți integrale pentru diverse dispozitive.

Cunoștințele STEM sunt în mare căutare pe piața de muncă atât din Republica Moldova, cât și din întreaga lume. Astfel, de serviciile FabLab pot beneficia tinerii, antreprenorii locali, dar și persoanele în vârstă care au idei ingenioase și doresc să le dea contur și viață.

#Vitalie Dobaș, voluntar și coordonator FabLab.

Acest FabLab oferă foarte multe posibilități datorită utilajului multifuncțional instalat: 3D printer care are posibilitatea să scaneze, să graveze. Laserul este foarte performant. Tinerii și antreprenorii au posibilitatea să-și realizeze unele idei pentru dezvoltarea propriei afaceri. De exemplu, oamenii care se ocupă cu meșteșugăritul, laserul ajută foarte bine să taie lemnul. Este mașina de cusut care poate să ajute la diferite broderii pe haine.

#Vitalie Dobaș susține că deja sunt persoane care s-au interesat de posibilitățile tehnologice ale acestei biblioteci și că vor apela numaidecât la acest centru modern.

Sunt foarte multe persoane, eu singur am facutun sondaj prin Ungheni, m-am interesat și mi-au zis că este un lucru mult așteptat. Neapărat ne vom folosi de serviciile FabLab din Ungheni.

#Evan Tracz, Directorul programului Novateca

Această inițiativă contribuie la dezvoltarea bibliotecilor și lărgirea ofertei pentru comunități. Biblioteca oferă tehnologii moderne; ea oferă o platformă pentru tinerii antreprenori în contextul în care aceștia pot aplica cunoștințele STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) pentru a soluționa probleme reale.

 

Atelierele pentru fabricație digitală se adresează tuturor celor care sunt pasionați de științele exacte: inginerilor, inventatorilor sau tinerilor cu idei de afaceri bazate pe tehnologii digitale. Prin urmare, aceștia vor putea să experimenteze și chiar să producă diferite prototipuri cu ajutorul tehnologiilor performante din acest centru multifuncțional.

#Aliona Manciu, „Șef Asistentă Metodologică, BPR Ungheni” 

Biblioteca noastră va oferi tinerilor oportunitatea să creeze și să genereze idei, să experimenteze și, totodată, să obțină prototipuri și să vadă obiectul de-facto în urma programării pe care o vor exersa. Toate lucrările care vor fi realizate în urma studierii, vor rămâne la bibliotecă. Iar dacă ei vor veni cu ideile sale și vor avea nevoie să execute unele lucrări în proporții mai mari, și dacă vor veni cu materia primă a sa, atunci lucrările vor putea fi luate acasă

Alte două FabLab-uri urmează să fie deschise în bibliotecile publice din Drochia și Cahul, care vor plasa Republica Moldova, alături de FabLab Chișinău, pe harta internațională a celor peste 1200 de FabLab-uri din întreaga lume. Rețeaua globală de elevi, profesori, ingineri, cercetători, inventatori din peste 30 de țări urmează să acrediteze, oficial, filialele din țara noastră în luna mai a anului curent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente