/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Plăcuțele de înmatriculare, care le vor permite transnistrenilor să circule liber în afara țării, au încins spiritele în Parlament

missing
26 aprilie 2018, ora 16:49

Totul a început după ce liberal-democratul Tudor Deliu a cerut audierea ministrului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic în legătură cu înțelegerea semnată marți. Deputatul a spus că prin semnarea documentului, administrația de la Chișinău va finanța regimul separatist și va supune riscului cetățenii din dreapta Nistrului.

„Semnarea aceste decizii comune, pe lângă caracterul contradictoriu constituțional, comportă o serie de probleme cum ar fi: aspectele financiare ale procesului de emitere a certificatelor de înregistrate a plăcuțelor. În Transnistria sunt câteva sute de mii de autovehicule, unde vor fi vărsate aceste fonduri? Activitatea comuni și bazele informaționale interoperabile sunt supuse unor riscuri”, a menționat Tudor Deliu, președintele fracțiunii PLDM.

Această părere nu a fost însă împărtășită și de fracțiunea Partidului Comuniștilor.

„Conștientizăm că Transnistria e parte componentă a Republicii Moldova sau nu? Dacă v-ați referit la Constituție, e specificat acolo altceva? Întrebați-i pe cei care au furat miliardul și au creat această piramidă de corupție, mafie și oligarhie. Dacă numărăm capicile, nu vom pierde miliarde, dar țara”, a comentat Vladimir Voronin.

Propunerea celor două fracțiuni a fost însă susțină de fracțiunea popular europenilor, care au menționat că în societatea există diverse opinii referitoare la documentele semnate, iar în acest sens este necesară o clarificare din partea experților și a responsabililor.

Deși președintele Parlamentului a propus ca discuția să aibă loc mai întâi în cadrul comisiei de specialitate, iar mai apoi să se decidă dacă e necesar ca subiectul să fie ridicat și la nivelul plenului, liberal-democrații au insistat ca introducerea subiectului să fie supus procedurii de vot.

Poziția fracțiunii PLDM și PL a fost însă contrazisă de socialiști, care au declarat că nu vor susține această chestiune și că deciziile care au fost luate demonstrează că Republica Moldova este deschisă pentru cooperare.

„Este puțina din bunele inițiative care este menită să asigure cel puțin libertatea circulații, care va asigura și libertatea afacerilor. Vă aduc aminte că aceste probleme au fost discutat și între Dodon și liderul Krasnoselski”, a replicat Vlad Batrâncea.

Socialistul a mai acuzat liberalii că din cauza retoricii acestora, cele două maluri de Nistru nu se pot apropia: „Dacă nu aveți soluții reale, nu puneți bețe în roate”.

Și democratul Diacov s-a împotrivit introducerii acestei chestiuni pe ordinea de zi, declarând că executivul trebuie să meargă înainte și că nu trebuie să aducă în parlament chestiuni din care se face campanie electorală.

Menționăm că începând cu 1 septembrie, mașinile cu plăcute transnistrene de înmatriculare vor fi admise în traficul internațional fără simbolică de stat a Republicii Moldova. La o astfel de înțelegere s-a ajuns la ședința grupului de lucru cu participarea negociatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană. Societatea civilă critică decizia. Experții spun că astfel este legiferat regimul separatist de la Tiraspol.

De cealaltă parte, Statele Unite sprijină soluționarea globală a conflictului transnistrian și salută decizia ce permite vehiculelor din regiunea din stânga Nistrului să călătorească la nivel internațional. Într-un comunicat de presă, Departamentul de Stat al SUA susține că această decizia va aduce beneficii reale vieților oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram